Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΑΜΝΗΣ, ΑΔΕΛΦΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

 

                                             Φωτο: synaxarion.gr

Αφείσα την γην Μαριάμνη παρθένος,

τον εκ Μαρίας Παρθένου Χριστόν βλέπει.

Στις 17 Φεβρουαρίου η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της αγίας Μαριάμνης. Μετά την Κυρίου ημών Ιησού Χριστού Ανάληψη, μετέβη ο άγιος Απόστολος Φίλιππος με την αδελφή του Μαριάμνη και τον Απόστολο Βαρθολομαίο στην Ιεράπολη της Φρυγίας για να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Χριστού. Οι εκεί ειδωλολάτρες τον κρέμασαν, καθώς και τον άγιο Βαρθολομαίο μετά της αγίας Μαριάμνης.

Όταν έμελλαν να πεθάνουν ο άγιος Βαρθολομαίος και η αγία Μαριάμνη, προσευχήθηκαν στον Θεό, άνοιξε η γη και κατεχώθησαν μέσα ο ανθύπατος και άρχων, καθώς και ο υποταγμένος σε αυτόν λαός. Οι λοιποί φοβήθηκαν, και παρακάλεσαν τους αγίους , ενώ ακόμη ήταν κρεμασμένοι, να μην καταχωθούν κι εκείνοι. Οι δε άγιοι παρακάλεσαν τον άγιο Φίλιππο, που είχε ήδη ενωθεί με τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό στους ουρανούς, και όχι μόνο δεν τους κατέχωσε εκείνους, αλλά και οι άπιστοι διασώθηκαν, γιατί με την προσευχή των αγίων τους έβγαλε όλους από τη γη, εκτός από τον ανθύπατο και τη γυναίκα του την καλούμενη Έχιδνα.

Ο άγιος Βαρθολομαίος και η αγία Μαριάμνη αναχώρησαν τότε από την Ιεράπολη και ο μεν άγιος Βαρθολομαίος μετέβη στην Ινδία, όπου τελειώθηκε με σταύρωση, η δε αγία Μαριάμνη πήγε στη Λυκαονία όπου κήρυξε τον λόγο του Θεού και πολλούς αφού βάπτισε, τελείωσε ο βίος της ειρηνικά.

Η αγιογράφηση της αγίας Μαριάμνης



Η αγία Μαριάμνη εικονίζεται όρθια,  με ελαφρά κλίση προς τα δεξιά, και σταυρωμένα τα χέρια στο στήθος, που δηλώνουν υποταγή και πίστη στο θέλημα του Χριστού. Εσωτερικά φορεί ποδήρη χιτώνα με επιμανίκια. Εξωτερικά φέρει μαφόριο που καλύπτει την κεφαλή της, σύμβολο της παρθενίας της.

Το μαφόριο είναι πορπωμένο στον λαιμό της και δηλώνει τη δέσμευση, υποταγή και αφοσίωσή της , ως κόρης του Υψίστου, στο έργο της μετάδοσης του Ευαγγελίου, στους λαούς των απίστων.

Η εικονογράφηση βασίστηκε σε αντίστοιχη ασπρόμαυρη εικόνα στον Μ. Συναξαριστή 1950, μηνός Φεβρουαρίου, σελ. 270.

Η χάρη της αγίας Μαριάμνης να φωτίζει το έργα όλων των ανθρώπων.

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η, Κοντοπούλου

16/2/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου