Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

ΜΕΡΟΣ ΕΒΔΟΜΟ: ΑΓΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΜΑΙΟΥ ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΣΤΟΡΑ

 


                                      Περί Κενοδοξίας

Χαμομήλι.Φωτο: green natural beauty
                                  

Ο έβδομος αγώνας που επιβάλλεται σε εμάς είναι ο κατά του πνεύματος της κενοδοξίας. Πολύμορφο και λεπτότατο είναι αυτό το πάθος και δεν γίνεται τάχιστα αντιληπτό από εκείνον ο οποίος προσβάλλεται υπό αυτού. Διότι των άλλων παθών τα συμπτώματα είναι περισσότερο φανερά, και ευκολότερη κάπως η πάλη κατ΄ αυτών. Εφ΄ όσον γνωρίζει η ψυχή τον εχθρό της, με την αντίσταση και την προσευχή τον νικάει σύντομα. Αλλά η κακία της κενοδοξίας είναι πολύμορφη όπως είπαμε και είναι δυσκολονίκητη.

Αυτή η νόσος σε κάθε ασχολία ή εκδήλωση (συμπεριφοράς) παρουσιάζεται , στη φωνή, στον λόγο της σιωπής, κατά το διάστημα της εργασίας, κατά την αγρυπνία, σε ώρα νηστείας και προσευχής, ενώ διαβάζουμε τις Γραφές, και κατά την ώρα της ησυχίας, ακόμη και όταν μακροθυμούμε. Διότι η κενοδοξία, διαμέσου των αγαθών ασχολιών (του μοναχού ή κάθε ανθρώπου) επιχειρεί να τραυματίσει τον στρατιώτη του Χριστού. Αν δεν τα καταφέρει με πολυτελή ενδύματα να εξαπατήσει κάποιον η κενοδοξία, τούτον με το φτωχικό του ένδυμα προσπαθεί να ενοχλήσει (π.χ. τον κάνει να υπερηφανευτεί πόσο καλός μοναχός είναι). Και εκείνον τον οποίο δεν θα κατορθώσει ο δαίμονας της κενοδοξίας να τον πείσει να υπερηφανευτεί για την εντιμότητά του , αυτόν τον ανυψώνει με άτιμο τρόπο. Εκείνον τον οποίον δεν θα μπορέσει να πείσει να υπερηφανευτεί για τη ρητορική του αξία , τον δελεάζει να υπερηφανευτεί γιατί είναι τόσο ήσυχος μέσα στη “θεάρεστη σιωπή του”. Εκείνον που δεν πείθεται να αποχαυνωθεί από τις πλούσιες τροφές που τρώγει, τον παρασύρει να επαινεί τον εαυτόν του για τη νηστεία του. Γενικά σε εργασία,και κάθε απασχόληση δημιουργεί πρόφαση ο πονηρός τούτος δαίμονας για επίθεση (στο θύμα του). Ακόμη και τους κληρικούς υποβάλλει στη φαυλότητα της κενοδοξίας. Θυμάμαι έναν γέροντα σε μία σκήτη που έμενα, με τον οποίο πήγαμε να επισκεφτούμε έναν άλλο αδελφό στο κελλί του. Ο γέροντας που ήταν μαζί μου πλησίασε στη θύρα του κελλιού και άκουσε ότι ο αδελφός μέσα μιλούσε. Νόμισε δε ο γέροντας ότι διάβαζε την Αγία Γραφή δυνατά και στάθηκε να ακούσει. Αντιλήφθηκε τότε ότι ο μοναχός είχε παραφρονήσει από την κενοδοξία του και χειροτονούσε τον εαυτόν του διάκονο και στους κατηχουμένους του έδινε απόλυση. Μόλις άκουσε όλα αυτά ο γέροντας που ήταν μαζί μου, έσπρωξε τη πόρτα και μπήκε μέσα, ήρθε προς εκείνον ο αδελφός, προσκύνησε κατά τη συνήθεια

και ζήτησε να μάθει αν περίμενε πολλή ώρα όρθιος έξω από τη πόρτα του. Ο γέροντας τότε χαριτολογώντας του απάντησε. Ήρθα τη στιγμή που έκανες την απόλυση στους κατηχουμένους. Όταν ο αδελφός άκουσε αυτό, έπεσε στα πόδια

του γέροντα και τον παρακαλούσε να προσευχηθεί για αυτόν , να σωθεί από αυτή τη μεγάλη πλάνη. Αυτά τα εξιστόρησα για να αποδείξω σε ποιο βαθμό αναισθησίας φέρνει τον άνθρωπο ο δαίμονας της κενοδοξίας.

Αυτός που επιθυμεί να αγωνιστεί καλά και τη κεφαλή του να κοσμήσει με τον στέφανο της δικαιοσύνης, πρέπει με κάθε τρόπο να καταβάλει φροντίδα, ώστε να νικήσει το πολύμορφο τούτο θηρίο. Έχοντας υπόψη του διαρκώς εκείνο το οποίο είπε ο Προφητάναξ Δαυϊδ, “Κύριος διεσκόρπισε οστά ανθρωπαρέσκων”. Τίποτα να μην κάνει αποβλέποντας στον έπαινο των ανθρώπων, και ας αποζητά μόνο τον παρά του Θεού μισθόν, απομακρύνοντας πάντα τις σκέψεις που έρχονται στον νου του για τον έπαινο του εαυτού του. Ας εξουθενώσουμε λοιπόν τον εαυτόν μας ενώπιον του Θεού, διότι έτσι θα κατορθώσουμε να απαλλαγούμε από το πνεύμα της κενοδοξίας.

Μακριά από τη κενοδοξία, οδεύοντας προς τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.Θα είμαστε μαζί σας με το τελευταίο μέρος του Λόγου του Οσιωτάτου Αγίου Κασσιανού προσεχώς.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

26/2/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου