Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Καλωσορίζουμε τον μήνα των χρυσανθέμων!

        

                                                            Φωτό: Allaboutorchids.gr



Χαρμόσυνο μήνυμα μάς έστειλε, μαζί με τις ευχές της, η φίλη μας κα Χρυσάνθη Βενέτου από τη Χίο, καλωσορίζοντας τον όμορφο Οκτώβρη, που συνάδει με το ανθισμένο και λαμπερό όνομά της, τα δροσερά χρυσάνθεμα που γοητεύουν το Φθινόπωρο με τις υπέροχες αποχρώσεις τους.

 Ο μήνας Οκτώβριος λέγεται Σπαρτός από τον λαό γιατί παλιά η σπορά αυτόν τον μήνα ήταν γενικευμένη στις αγροτικές περιοχές, γράφει η λογοτέχνις και λαογράφος κα Γαρυφαλλιά Κατσαμπάνη-Τσαγκάρη, στο βιβλίο της "τα Δώδεκα Παιδιά του Χρόνου". Ονομάζεται και Αγιοδημητριάτης , γιατί με τα χρυσάνθεμα, αγιοδημητράκια τα λέμε στη Βαλύρα, στολίζεται η Εφέστιος εικόνα στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο γραφικό χωριό μας.

Πριν σταθεροποιηθούν οι λιτανείες και οι προσευχές για να ρίξει ο Θεός τρεις καλές βροχές, να μαλακώσει η γη για να πραγματοποιηθεί η σπορά επιτυχώς, υπήρχαν κάποια παλιά έθιμα....

Κατά την αρχαιότητα, αυτή η εποχή ήταν αφιερωμένη στη Θεά Δήμητρα, μητέρα του Στάχεως, που δίδαξε στους ανθρώπους πώς να τον καλλιεργούν, στέλνοντας τον Τριπτόλεμο (με τρεις κεφαλές στάχεως), επάνω στο άρμα του, να τον σπείρει στα μήκη και πλάτη της γης ....Για παράδειγμα, οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι η Θεά Δήμητρα τους δίδαξε την σπορά και καλλιέργεια του Στάχεως. Οι γυναίκες, όπως η γη, δέχονται τον σπόρο και πραγματοποιείται η αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους. Το άροτρο και ο φαλλός είναι μέσα προς επίτευξη του στόχου. Οι Αρχαίοι Έλληνες έλεγαν τη φράση " επί γνησίων παίδων αρότω", τόσο για την απόκτηση επί γης καλών τέκνων, όσο και για τους πνευματικούς τόκους του κάθε μαθητευόμενου ανθρώπου, κατά τη διάρκεια του βίου του.

Σε μέρη όπως στον Πολύγυρο και στον Δρυμό είχαν παλιά το έθιμο της Πιρπιρούς ή Περπερούς, για την εξασφάλιση της βροχής. Έντυναν ένα κοριτσάκι με πρασινάδες και λουλούδια και το περιέφεραν στους δρόμους τραγουδώντας οι χωρικοί:"Πιρπιρού, δροσούλα μου, παρακάλασι του Θιό, για να δώσει μία βροχή, μια βροχή βασιλικιά, δω στα στάρια, στα κριθάρια, στα λιανά, στα παρασπόρια. Μπάρις, μπάρις το νιρό, λιούμπις, λιούμπις το κρασί, κάθε στάχυ και κιλό, κάθε κούρβου (κούρβουλο των αμπελιών) κι μετρό". Μόλις τελείωνε το τραγούδι έβγαινε έξω η νοικοκυρά , έβρεχε την Πιρπιρού με ένα κανάτι γεμάτο νερό, και της έδινε ένα νόμισμα για το καλό. Πίστευαν ότι όσο πιο πολύ νερό ρίξουν επάνω στο κοριτσάκι, αντίστοιχα θα ανοίξει και θα ρίξει πολλή  βροχή ο ουρανός. Επειδή  αρρώσταιναν συχνά τα κοριτσάκια από το υπερβολικό βρέξιμο, τα αντικατέστησαν στη συνέχεια  με μία στολισμένη σκούπα που την έβρεχαν τραγουδώντας το γνωστό λαϊκό άσμα , διατηρώντας το παλιό έθιμο.

"Οκτώβρη και δεν έσπειρες οκτώ σωρούς δεν έκανες!" Καιρός για σπορά σε υλικό κια πνευματικό επίπεδο....και "του Αη Δημητράκη, το μικρό καλοκαιράκι", θα βγει ο πίρος για να ευλογήσει ο ιερέας της ενορίας μας τα νέα κρασιά!

Γράφει η κα Χρυσάνθη Βενέτου στη σελίδα της στο FB:

"Καλωσορίζουμε τον Οκτώβρη με όμορφη εικόνα, φθινοπωρινά χρώματα και ζεστές ευχές. Ας μάς γεμίσει με χαρά και φως! Ο Οκτώβριος να φέρει υγεία, χαρά και ευτυχία σε κάθε σας στιγμή. Καλημερίζω τον νέο μήνα των χρυσανθέμων". 

Καλό μας μήνα!

Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

1-10-2024


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου