Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Συγκινητική επίσκεψη της οικογένειας Ηλία Κόνιαρη στη γενέτειρα Βαλύρα μας

         





Ανταπόκριση: κ. Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου

Μία ευχάριστη έκπληξη μάς επεφύλαξε  στη γραφική πλατεία της γενέτειράς μας ο αγαπητός συμπατριώτης μας και μεγαλοεπιχειρηματίας στην Αθήνα, για μισό και πλέον αιώνα,  κ.  Ηλίας Περ. Κόνιαρης, συνοδευόμενος  από το κόρη του Αρετή και τα εγγόνια του Κωνσταντίνο και Ελένη (σ.σ οικονομολόγος ο Κωνσταντίνος και δικηγόρος η απαστράπτουσα Ελένη, διακεκριμένη νομικός στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών). Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον κ. Ηλία Kόνιαρη με τη  συντροφιά του και τον κ. Χρήστο Παν. Παπαγεωργίου, τον αγαπητό αθλητικογράφο της Βαλύρας, στο "Cafe Agora", στην πλατεία του όμορφου χωριού μας.

 Γράφει ο κ. Χρήστος Παπαγεωργίου: 


Αρχικά, με τη φιλική συντροφιά μας, επισκεφθήκαμε ένα ελαιοπερίβολο του κ. Ηλία Κόνιαρη στη θέση Μπουρολαίικα Αμπέλια, στην Πέρα Μεριά, στη συνέχεια μεταβήκαμε στο πατρικό σπίτι της οικογένειας, στη γειτονιά του Αγίου Αθανασίου, όπου ο Ηλίας, με τα αδέλφια του και τους γονείς του, έζησε τα παιδικά του χρόνια και είχε ευχάριστες αναμνήσεις να μας διηγηθεί, μετά επισκέφτηκε το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου που έχουν ταφεί οι αγαπημένοι γονείς της οικογένειας Κόνιαρη, ο Περικλής και η σύζυγός του Αρετή.





Το αείμνηστο ζεύγος διατήρησε για  δεκαετίες, μαζί με τα παιδιά τους, το γνωστό κατάστημαυποδημάτων  στη πλατεία της Βαλύρας,  και το τσαγκαράδικο-επιδιορθωτήριο υποδημάτων που γνώρισε μεγάλες δόξες κατά τα "πέτρινα χρόνια" όταν έσφυζε το χωριό μας από ζωή, καθώς διέμεναν περισσότεροι από 2000  κάτοικοι κατά τις δεκαετίες 50-70.




Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο κ.Ηλίας Κόνιαρης με τα αδέλφια του είχαν δραστηριοποιηθεί ενεργά και στον Σύλλογο Βαλυραίων της Αθήνας, η "Αγία Τριάς", που εξέδιδε την επαρχιακή έντυπη εφημερίδα των απανταχού Βαλυραίων του κόσμου, με την επωνυμία η Βαλύρα της Ιθώμης.  Η εφημερίδα μας  συνεχίζει σε ηλεκτρονική έκδοση , υπό την εποπτεία του ιδρυτή της κ. Ιωάννη Ελ. Λινάρδου, οικονομολόγου-δημοσιογράφου, και την εθελοντική συμμετοχή Βαλυραίων φίλων και συνεργατών. Επίσης, οι αδελφοί Κόνιαρη είχαν προχωρήσει παλιότερα σε ανάλογες δωρεές, όπως αγορά οικοπέδων,  για την επέκταση του νυν Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου, επίσης δώρισαν το πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Βαλύρας, όπου τα τελευταία χρόνια στεγάζεται το Ιατρείο Βαλύρας και τα γραφεία του ΑΠΣ Αστέρα Βαλύρας  F.C .



                                             Φωτό: κα Ευριδίκη Λινάρδου-Παπαλαμπίδου


Στο τέλος του σύντομου οδοιπορικού , ο κ. Ηλίας Κόνιαρης  με την κόρη του Αρετή  και τα εγγόνια του μετέβησαν για προσκύνημα  στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου,  όπου έμειναν έκθαμβοι από το ξύλινο τέμπλο του και τις σπάνιες αγιογραφίες του. Είχαν φιλική συνάντηση με τον σεπτό εφημέριο του ενοριακού μας ναού,  κ. Ιωάννη Φωτεινό, όπου ο κ. Ηλίας Κόνιαρης του ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα τοποθετηθούν κλιματιστικά ψύξης για το καλοκαίρι και θέρμανσης για το χειμώνα  στον Ιερό Ναό του Πολιούχου του χωριού μας.

Από τη πλευρά του ο  πατήρ κ. Ιωάννης Φωτεινός τον ευχαρίστησε θερμά για την ευγενική του χειρονομία.Ο κ. Κόνιαρης του επισήμανε  ότι το πράττει  ως ελάχιστο φόρο τιμής για τους αείμνηστους γονείς του Περικλή και Αρετή,  αλλά και  για τους Βαλυραίους συμπατριώτες μας, για την ολόπλευρη στήριξη που είχε η οικογένεια ΚΟΝΙΑΡΗ όταν κατηφόρισε στη Βαλυρα Ιθώμης από το χωριό Μουλάτσι Αρκαδίας, το σημερινό Ελληνικό της  Μεγαλόπολης.




Στην επιστροφή της οικογένειας ΗΛΙΑ ΚΟΝΙΑΡΗ για το Κλεινόν Άστυ, προμηθεύτηκαν στις αποσκευές τους  προϊόντα τοπικής παραγωγής και άριστης ποιότητας, όπως μέλι Λάγιος. Ο αδερφός του Ηλία,  κ. Τάκης Κόνιαρης, έχει παντρευτεί την κα Κατερίνα  Λάγιου, που διατηρούν με το γιο τους Περικλή το γνωστό ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, στην οδό Ευριπίδου στην Αθήνα. Προμηθεύτηκαν μυζήθρες  Δημητρακόπουλου, λουκάνικα χωριάτικα Βαλύρας, χυλοπίτες "Μπάκας", βιολογικό λάδι Bovis Στασινός κ.α.

Αγαπητέ συμπατριώτη μας, κ. Ηλία Κόνιαρη, ο Παντοδύναμος Θεός είθε να ανταποδώσει στην όμορφη οικογένειά σας την ευγενική σας δωρεά προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου μας!

Χρ. ΠΑΠ

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου