Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Αναζητώντας με έρωτα ψυχής το Φως το Αληθινό

 

                                                                  Φωτό: gr.Pinterest.com

Τον θαυματουργό Άγιο Κυπριανό και την  Αγία Ιουστίνη τιμά η Εκκλησία μας την 2α Οκτωβρίου και οι ουρανοί αγάλλονται για τη νίκη του Χριστού , κατά των σκοτεινών δυνάμεων της μαγείας και της των δαιμόνων μισανθρωπίας.  Στους αρχαίους χρόνους, οι Έλληνες, ως λάτρεις του καθαρού φωτός, αναζήτησαν τρόπους για την προσέγγιση του θείου, τιμώντας το εσωτερικό και εξωτερικό κάλλος των δημιουργημάτων του Παντοδύναμου Θεού.   Η ουσία του Θεού είναι ασύλληπτος και μόνο μέσα από τις ενέργειες και τα δημιουργήματά Του προσεγγίζεται,  μέσα από τον ενδιάθετο- εσωτερικό λόγο καθιερώνεται η προσωπική επικοινωνία με τον Θείο Λόγο, όταν ο άνθρωπος αποκτήσει διάκριση και δύναται να διαχωρίζει και να αποφεύγει τις φωνές των παθών , προικισμένος με τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος.

Οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι υπηρέτησαν το μέτρο και την αρμονία, λαξεύοντας τον νου και την ψυχή φιλοσοφικά, θρησκευτικά, εκπαιδευτικά,  με αρετές , ήθος και αυταπάρνηση των εγκοσμίων, ιδιαιτέρως όσον αφορούσε τους μυσταγωγούς, οι οποίοι ήταν κάτι αντίστοιχο των σημερινών ιερωμένων και επί γης αγγέλων του μοναχισμού. Ο καλής καταγωγής  Πλάτων, έσχισε και έκαψε ενώπιον των φίλων και συνδαιτυμόνων του το έργο του, την τραγωδία που είχε γράψει και αναμενόταν να λάβει το πρώτο βραβείο για να παρουσιαστεί στη συνέχεια στο θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως, στην Ακρόπολη των Αθηνών. Ανακοίνωσε ότι πλέον με ταπείνωση και μετάνοια, καθώς και έρωτα ψυχής θα ακολουθήσει τον φτωχό, αλλά πάνσοφο Σωκράτη. Τον Σωκράτη που το Μαντείο των Δελφών αποφάνθηκε ότι είναι ο πιο σοφός άνθρωπος, αφού διατύπωσε συνειδητά το «εν οίδα ότι ουδέν οίδα» και υπήρξε πρόδρομος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.


Τίποτα δεν γνωρίζει ο άνθρωπος , νομίζει ότι ξέρει πολλά, αλλά την πτωχεία του ανακαλύπτει εμπρός στον Πάνσοφο Δημιουργό του και την ψυχή του παραδίδει για να την σώσει τελικώς με τον καθαρό λόγο του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού και την αγαθοεργία προς τον πλησίον. Πέραν όμως της Λαμπραναστάσεως του Κοσμοσωτήρος Χριστού και τη γλυκύτητα της αγάπης,  της ειρήνης και της συγχώρησης του Χριστιανισμού, υπάρχουν παγκοσμίως πολλές σκοτεινές πρακτικές και δαιμόνιες έως εκδικητικές προσεγγίσεις του θείου. Πρόκειται για μονοπάτια που δεν καταλήγουν στην πηγή του καθαρού φωτός, αλλά σε μεγάλα του πνεύματος αδιέξοδα. Το λυπηρό είναι ότι ο αδαής άνθρωπος, έχοντας τη λανθασμένη πεποίθηση ότι πολλά μπορεί να καταφέρει συγκεντρώνοντας δίπλα του πνεύματα των παθών προς εξυπηρέτησή του, ότι με κρυφές πρακτικές μπορεί να καταστεί παντοδύναμος, να τα καταφέρνει όλα με επιτυχία στη ζωή, τελικώς παγιδεύεται και γίνεται ένα αρρωστημένο υποχείριο των δαιμόνων που καταδυναστεύουν την ύπαρξή του.  Η εσταυρωμένη αγάπη του Χριστού, η μακροθυμία του Θεού και Πατέρα του Σύμπαντος και η ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, η Τρισυπόστατος θεότης μόνο καλό δωρίζει, οδηγώντας στην αλήθεια και την αιώνια ζωή.

Ο Αγλαϊδας, κυνηγούσε την κόρη Ιουστίνη και επικαλέστηκε τη βοήθεια του μάγου Κυπριανού για να την οδηγήσει στη σαθρή ηδονή και να την βυθίσει στην απώλεια. Τελικώς σώθηκε ο Κυπριανός από τα γρανάζια της αμαρτίας και αγίασε μαζί με τη διακόνισσα Ιουστίνη, με την υπέρτατη θυσία  του μαρτυρίου τους για την αγάπη του Χριστού.

Δεινό είναι το δαιμόνιο αγλάισμα, η ψυχοφθόρος «χλόη» επί του σώματος του γυμνού ανθρώπου, που κοιμισμένος νομίζει ότι πορεύεται θεάρεστα, αναζητώντας την πρόσκαιρη ηδονή . Είτε το θέλουμε είτε όχι, κάθε ανεξέλεγκτη πράξη μας, που είναι προς εξυπηρέτηση των παθών, αφήνει επάνω στο σώμα, στον νου και  στην ψυχή μας  ανεξίτηλα σημάδια, αιχμηρά αγκάθια, δαιμόνια αγλαΐσματα, βάτα που ματώνουν και σχίζουν τα εντός και εκτός μας, αρρώστιες που πολλές φορές δύσκολα θεραπεύονται. Ένας αρχαίος Αθηναίος σε προχωρημένη ηλικία, σήκωσε τα χέρια του προς τον ουρανό και ευχαρίστησε τον Θεό, γιατί απαλλάχθηκε από τη βασανιστήρια δέσμευση της παρατεταμένης σεξουαλικής διέγερσης που τον βασάνιζε κατά τη διάρκεια του βίου του.

 Όμως, ένας ενενήντα ετών δικηγόρος των καιρών μας, που δεν κατάφερε να δαμάσει σταδιακά το πάθος της πορνείας, αν και ανάπηρος προς το τέλος της ζωής του, εκλιπαρούσε τις κυρίες που τον φρόντιζαν να τον ικανοποιήσουν σεξουαλικά. Ποτέ δεν εκκλησιάστηκε, δεν κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων, παρά μόνο κατά την ημέρα του γάμου του. Αλλά και την πρώτη σύζυγό του οδήγησε ενωρίς στον τάφο, λόγω της πικρίας της απιστίας και των συνεχών οικογενειακών προστριβών. Στη συνέχεια παντρεύτηκε μία όμορφη Ρουμάνα οικιακή βοηθό του, με σκοπό να την ταλαιπωρεί ασύλληπτα για την πραγματοποίηση των πορνικών του επιθυμιών, μέχρι που εκείνη κάλεσε , επί πληρωμή, βοηθό γιατί κουραζόταν να τον ικανοποιεί μόνη της. Η ερώτηση είναι, τι ουσιαστικά αποκόμισε αυτός ο δυστυχής άνθρωπος από τη ζωή; Ο παππούς του ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης του 1821, ενώ ο «εγγράμματος απόγονος» μία ζωή το υποχείριο της πορνείας. Αντίστοιχες θλιβερές περιπτώσεις μπορεί να διηγηθεί ο καθένας μας….



                                               Φωτό: Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιωνίας

Φως Χριστού Φαίνει Πάσι, φωτίζει όλους όσους με έρωτα ψυχής και ειλικρινή μετάνοια στρέφονται προς αυτό. Η χάρη των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης είθε να φωτίζει κάθε άνθρωπο που με ευλάβεια τιμά τη μνήμη τους.

Κυπριανού ιερομάρτυρος και Ιουστίνης.

Κοντάκιον. Ήχος α΄.

Εκ τέχνης μαγικής, επιστρέψας θεόφρον, προς γνώσιν θεϊκήν, ανεδείχθης τω κόσμω, ακέστωρ σοφώτατος, τας ιάσεις δωρούμενος, τοις τιμώσι σε. Κυπριανέ συν Ιουστίνη, μεθ ής πρέσβευε, τω φιλανθρώπω Δεσπότη, σωθήναι τους δούλους σου.

Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

2-10-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου