Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Οσα δεν συλλαμβάνει ο ανθρώπινος λογισμός.....

            

                                            Φωτό:simeiakairwn.wordpress.com


Η στυγνή ανθρώπινη νόηση, όταν δεν συνδυάζεται με συναισθηματικές και διαισθητικές ικανότητες, στολισμένες με βαθιά πίστη προς τον Θεό, ενώ συλλαμβάνει την ουσία σε αισθητό επίπεδο, αδυνατεί να εντρυφήσει και να αντιληφθεί την υπερουσία και την υπερκόσμια παρουσία του Θεού στη ζωή του ανθρώπου. Δεν θωρεί τις άκτιστες ενέργειες του Ουρανίου Πατρός μας. Τα λογικά-επιστημονικά επιχειρήματα όπως “ ό,τι δεν είναι ορατό δεν υπάρχει” , έχει καθηλώσει για πολλούς αιώνες την επιστήμη, που στηρίζεται αποκλειστικά σε τετριμμένες υποθέσεις και σε στατιστικά σημαντικά ευρήματα, βάσει αυτών των λανθασμένων υποθέσεων. Όταν όμως η ψυχή του ανθρώπου, με μέθεξη και αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον, ανοίγει διάπλατα το όμμα της, τότε τα μη ορατά καθίστανται έκδηλα και φαντά, εμπρός στους έκπληκτους και αγνούς οφθαλμούς του πιστού ανθρώπου .

Πολλοί δρόμοι υπάρχουν ως προς την θεία αποκάλυψη, κάποιοι έχουν αιρετικό χαρακτήρα και οδηγούν στην κόλαση, αφού προκαλούν στο  νου του ανθρώπου τερατογένεση. Κάποιοι άλλοι δρόμοι είναι πιο ύπουλοι, γιατί, μέσα από την αχαλίνωτη φαντασία και ελευθερία των ηθών, τελικά καθηλώνουν τον ανθρώπινο λογισμό στο  βόρβορο και στο βαθύ σκοτάδι μίας αφηνιασμένης Λέρνας. Δρόμος αδιαμφισβήτητα φωτεινός είναι εκείνος που με το αίμα και την υπέρτατη θυσία Του χάραξε ο Κύριος μας, και συνέχισαν οι Άγιοι Πατέρες της Ορθοδοξίας μας.

Ο θείος λόγος του γέροντος Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα με κατέπληξε πρόσφατα, όταν διάβασα σε σχετική ανάρτηση το ακόλουθο, το οποίο με ευχαρίστηση μοιράζομαι μαζί σας:

Ὅση ὥρα εἷναι ἀναμμένα τὰ καντήλια, αὐτὰ φωνάζουν ἐλέησον, ἐλέησον, ἐλέησον… γιὰ τὸν ἄνθρωπο, ποὺ ἄναψε τὸ καντήλι, πρὸς τὸν Θεό.

Αὐτὸ τὸ ξέρει ὁ διάβολος, γι΄αὐτὸ καὶ βάζει λογισμούς, λέγοντας, ὅτι ὑπάρχει κίνδυνος πυρκαγιᾶς ἀπὸ τὸ καντήλι.

Στὸ καντήλι βάζουμε πάντοτε τὸ καλύτερο λάδι, ἐγὼ ὅμως ταπεινὰ θὰ ἔλεγα : ἄς βάζει κάποιος ὅ,τι μπορεῖ, ἀρκεῖ νὰ βάζει τὸ καλύτερο λάδι τῆς καρδιᾶς του , μαζὶ μὲ τὸ ὅποιο λάδι δύναται τὸν κάθε καιρό, προκειμένου νὰ ἔχει ἔστω ἕνα καντήλι ἀναμμένο, πρέσβη Ἐλέους γιὰ τὸν Οὐρανό (1).

Οι αείμνηστες γιαγιάδες μας στη Βαλύρα λάμβαναν ως προίκα και διατηρούσαν εντός τής νέας τους κατοικίας το περίτεχνο σκαλιστό εικονοστάσι τους. Άσβεστη παρέμενε η καντήλα εμπρός στην εικόνα του Χριστού και της Παναγίας, όπου παράλληλα τοποθετούσαν και τη στεφανοθήκη τους, για να ευλογεί τον γάμο τους ο Κύριος.

Προσωπικά, έχω πριν πολλά χρόνια κάψει τα διεθνή πτυχία μου στον τομέα της ψυχολογίας εμπρός στο καντήλι της προστάτιδός μας Παναγίας Βουλκανιωτίσσης, που με συντροφεύει ημέρα και νύχτα. Την αυγή, το ευλογημένο λαδάκι του καντηλιού είναι το δραστικό φάρμακο για την επάλειψη του προσώπου και των πονεμένων σημείων του σώματος , είναι μέγιστη Θεού ευλογία, και ψυχοσωματική θεραπεία, είναι λύτρωση του νου και ανάταση του πνεύματος . Οι γυναίκες συνηθίζουν να ξοδεύουν  πολλά χρήματα για καλλυντικά προσώπου και σώματος και ουδέποτε είπε μία ότι είναι απόλυτα ευχαριστημένη, συνήθως ψάχνονται διαρκώς για να ανακαλύψουν κάτι καλύτερο και πιο αποτελεσματικό....

Η θεία νοημοσύνη που επικάθεται επάνω στην ίδια μας την επιδερμίδα αποζητά κάθαρση, αγνότητα και θεία εναρμόνιση. Όσο εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε αυτό και απέχουμε, πολλές ασθένειες παρουσιάζονται, η μορφή μας αγριεύει και το δέρμα μας μαραίνεται. Αλλά όλα αυτά για να τα αντιληφθεί ο άνθρωπος, θα πρέπει πρωτίστως να εκτιμήσει τη μορφή του αντικειμενικά, εμπρός στον καθρέφτη του, και να υπολογίσει με ακρίβεια πόσο απέχει από αυτή της αγνότητας των αγγέλων, και  σε τι βαθμό ο άνθρωπος- ζώο μοιάζει με τον Θεάνθρωπο Χριστό.

Ορισμένες φορές, καθώς εισερχόμαστε στον ιερό ναό της ενορίας μας, ασχέτως της έντονης οσμής του θυμιάματος και των κεριών, μία υπερκόσμια ευωδία είναι διάχυτη στο χώρο, χωρίς κανείς να μπορεί να την προσδιορίσει με ακρίβεια. Είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και οι Άγιοι μας, είναι το Πνεύμα το Άγιον που σιωπηλά μάς αγκαλιάζουν και μας καθαίρουν. Ανοίγουν οι πνεύμονες και το διάφραγμα και το θείον κατέρχεται θεραπευτικά εντός μας.

Πόσες φορές αισθανθήκατε ένα απαλό αεράκι από το πουθενά να κάθεται στο πίσω μέρος της κεφαλής σας και ανατριχιάσατε απότομα ή ένα αμυδρό φως να πέφτει ξαφνικά εμπρός στους οφθαλμούς σας αστραπιαία, καθώς προσκυνούσατε μία Αγία Εικόνα, ή η θεία Κοινωνία να είναι ιδιαίτερα γλυκιά στον ουρανίσκο σας, γιατί τηρήσατε την προσευχή και τη νηστεία σας με ευλάβεια; Πόσες φορές είδατε τις φλόγες στα καντήλια των Αγίων στο τέμπλο και στα κεριά στα μανουάλια να λικνίζονται, εναρμονισμένες με τις ψαλμωδίες; Ποιος δρόσισε την πονεμένη κεφαλή σας μετά από κατανυκτική προσευχή;

Μήπως δεν είναι κάποια θρησκευτικά γεγονότα στη ζωή μας ψευδαισθήσεις ή παραισθήσεις , αλλά ο ίδιος ο Θεός βάζει την υπογραφή του εν σιωπεί;

Βιβλιογραφία

1. Ὅση ὥρα εἷναι ἀναμμένα τὰ καντήλια, αὐτὰ φωνάζουν ἐλέησον, ἐλέησον, ἐλέησον…https://simeiakairwn.wordpress.com/2023/09/22


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

27/9/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου