Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Ένα άλογο στη Βραζιλία κι ένα πουλάρι στη Βαλύρα μάς κάνουν άπειρα ζώα φίλους!

        

              Ο κ. Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος με το 3 μηνών πουλάρι του στη Βαλύρα.

                                     Φωτό: κ. Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος στο fb


Σύντροφος ζωής μέγας και ανεπανάληπτος είναι από αρχαιοτάτων χρόνων ο ίππος, το άλογο κοινώς , που μόνο "άλογο" δεν είναι, αφού δύναται να υπηρετεί με ευλάβεια τον άνθρωπο και να συνάπτει ειλικρινή και με αφοσίωση σχέση ζωής μαζί του. Όχι μόνο ο ίππος, αλλά και όλα τα ζώα, τα εξημερωμένα από τον άνθρωπο, είναι μοναδικοί και ανεπανάληπτοι σύντροφοι , φύλακες και πλάσματα θεϊκής αγάπης και στοργής. Μπορεί ο άνθρωπος να θυμάται και να μη δύναται συχνά να συγχωρήσει, τα ζώα όμως , με ψυχή μακρόθυμη σαν του Πλάστη τους, όταν δείξει σταθερά μετάνοια το αφεντικό τους, δεν κρατούν απωθημένα, το συναίσθημά τους απελευθερώνεται και με ειλικρινή συμπεριφορά εκφράζουν τη θετική στάση τους, την αμέριστη συμπαράστασή τους, και την άπλετη αγάπη τους, όπως τα μικρά και αθώα παιδιά.

Ένα άσπρο και άκρως εντυπωσιακό άλογο απαθανάτισε ο φακός στην πόλη της Βραζιλίας το 2017, με το οποίο συνδέεται μία άκρως συγκινητική ιστορία:

Στη ζωή, ο Γουάγκνερ Φιγκουέρντο ντε Λίμα και ο Σερένο, το αγαπημένο του άλογο, ήταν αχώριστοι. Δυστυχώς όμως, η κοινή τους πορεία διακόπηκε απότομα.


           Ο Σερένο δακρυσμένος ασπάζεται τον αγαπημένο του Λίμα μέσα στο φέρετρο.
                                                         Φωτό: thesun.ie

Ο 34χρονος Λίμα πέθανε το 2017 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στο σπίτι του, στην πόλη Παραΐμπα της Βραζιλίας. Η απώλειά του ήταν αβάσταχτη για όσους τον γνώριζαν, συμπεριλαμβανομένου και του αγαπημένου του αλόγου, το οποίο ασπάστηκε με δάκρυα τη σορό του και ακολούθησε τον αγαπημένο του φίλο στην ύστερη κατοικία του, μαζί με τους συγγενείς και συμπολίτες του ατυχούς Λίμα.


                       Ο Σερένο θλιμμένος ακολουθεί στην κηδεία. Φωτό: thesun.ie

Στη Βαλύρα διαπρέπει ο κύριος  Πάνος Μανιάτης στη συντήρηση, ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση γηραιών αλόγων για ιπποδρόμους στον οργανωμένο χώρο του, Stables Maniatis, στον κάμπο της Βαλύρας, παράλληλα αξιοσημείωτη είναι η σχέση του κ. Ηλία Χαρ. Σταυριανόπουλου, που έχει αναπτύξει από την παιδική του ηλικία και διατηρεί αμείωτη στη Βαλύρα, μετά τη συνταξιοδότησή του, στην αγροτική οικία του και στο στάβλο του, με τα κατά καιρούς όμορφα άλογά του.


                                               Φωτό: Stables Maniatis στο fb

Ένα πουλάρι μόλις τριών μηνών ανάρτησε πρόσφατα ο κ. Σταυριανόπουλος στο fb και έκλεψε τις καρδιές όλων μας! Ο μοναχικός του βίος στολίζεται με αποχρώσεις χαράς και καταξίωσης, μέσα από την καθημερινή άθληση που περιλαμβάνει την φροντίδα των αλόγων του, καθώς και άλλων ζώων που έχει στη φάρμα του, όπως σκύλους, γάτες και  κότες. Σχέση στοργής έχει αναπτύξει με τα ζωντανά του και σε τέτοιο βαθμό, που προτιμά να στερείται ο ίδιος προκειμένου να τους παρέχει τα καλύτερα, όσον αφορά τη διατροφή και τη φροντίδα τους.

Τα όμορφα ζώα της Βαλύρας δεν μένουν αμέτοχα στα κοινωνικά δρώμενα του χωριού, λαμπρό παράδειγμα αποτελεί ο χαριτωμένος σκυλάκος Ερμής, ο σύντροφος της κας Ευγενίας Δ. Ντουραμάκου, που πολλές φορές έχει γίνει ευχάριστα επίκεντρο προσοχής.


                       Ο Ερμής φιλά τα ακροδάκτυλα της Σελήνης, τον Ιούλιο 2023.

                             Φωτό από βίντεο της κας Ευγενίας Δ. Ντουραμάκου


Πρόσφατα συνάντησε μία μικρή δεσποινίδα στο σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού και έσπευσε να την  ασπαστεί ευγενικά με τη γελαστή μουσούδα του. Έκπληκτη τον παρατήρησε η όμορφη Σελήνη, που διαμένει σταθερά στη Βαλύρα , σε ιδιωτική οικία κοντά στο σταθμό, με τον εκ Λιθουανίας πατέρα της και την Ελληνίδα μητέρα της, και ανταποκρίθηκε με αυτοπεποίθηση στις προχωρημένες σαβουάρ βιβρ, κοινωνικές συμπεριφορές του ανεπανάληπτου  Ερμή.


                                         Ο χαριτωμένος και κοινωνικός Ερμής. 

                                      Φωτό: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου στο fb.

Η  Βασιλικούλα Γ. Καπότη, αφού πέρασε περίοδο θλίψης όταν κάποιος ακατονόμαστος δηλητηρίασε το σκυλάκι της στο Μπιζάνι της Βαλύρας, όπου διαμένει με τους γονείς της, είναι περιχαρής με το νέο μελαχρινό κουτάβι της το οποίο σπάνια αποχωρίζεται και διαρκώς σφιχταγκαλιάζει, αναπληρώνοντας την έλλειψη άλλου παιδιού στην οικογένεια, και την ανάγκη εκδήλωσης του συναισθηματικού της πλούτου. Αλλά και το όμορφο κουτάβι, που βρήκε μία τόσο μοναδική μαμά , απολαμβάνει την άδολη αγάπη της Βασιλικούλας και την ικανοποιεί με τα συνεχή του  παιχνίδια και τις ευχάριστα απρόβλεπτες συμπεριφορές του.


                                 Η Βασιλικούλα Γ. Καπότη με το νέο κουτάβι της.

                                          Φωτό: κ. Γιώργος Δ. Καπότης στο fb.

Η δραστήρια φιλόλογος και ιστοριοδίφης κα Γωγώ Μαγκλάρα, σύζυγος του Βαλυραίου καθηγητή μαθηματικών και λογοτέχνη, κ. Θεόδωρου Χαρ. Σταυριανόπουλου, με εναλλακτικούς τρόπους λήψης ύδατος  των   ζώων της   πειραματίστηκε και τα εκπαίδευσε    επιτυχώς, προκειμένου   να τους  δώσει τη δυνατότητα να  λαμβάνουν  μόνα τους καθαρό νερό,   και ανά πάσα στιγμή, από τη βρύση της αυλής.


                              Η αριστούχος μαθήτρια της κας Γωγώς Μαγκλάρα. 

                                      Φωτό: κα Γωγώ Μαγκλάρα στο fb


Είναι  μία ενδιαφέρουσα ιδέα, ιδίως  για εκείνους που απουσιάζουν για ημέρες από το σπίτι τους και αδυνατούν καθημερινά να αντικαταστήσουν το νερό στα κατοικίδιά τους....αφού βέβαια τα διδάξουν  πώς να ανοίγουν τη βρύση! Πέραν όμως τούτου, δηλώνει σαφώς την ειλικρινή διάθεση  ενός ευαισθητοποιημένου ανθρώπου, να αξιοποιήσει τις φυσικές ικανότητες των αγαπημένων ζώων του προς όφελός τους, παρέχοντάς τους με αγάπη την κατάλληλη υποδομή και εκπαίδευση.


                                             Η έξυπνη γατούλα της κας Μαγκλάρα. 

                                               Φωτό: κα Γωγώ Μαγκλάρα στο fb.

Αφού ο Θεός είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, είναι αδιανόητο να απουσιάζει  από τα όμορφα ζώα που έπλασε. Τους μίλησε κατά τον καιρό της δημιουργίας, όπως αναφέρεται στη Γένεση της Παλαιάς Διαθήκης, δίνοντάς τους εντολή να τρώνε  τον  χόρτο της γης , "ο έχει εαυτώ ψυχήν  πάντα χόρτον χλωρόν προς βρώσιν" (Γεν. 1,30) κι εκείνα υπάκουσαν, ασχέτως αν αγρίεψαν σαν τον άνθρωπο αργότερα, πάραυτα δεν έχασαν τις άριστες ιδιότητές τους, όπως το να μην κατατρέχουν το γένος τους (σε αντίθεση με τον άνθρωπο), να είναι ολιγαρκή, να μην προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στον Παράδεισο του πλανήτη , να μην  αποζητούν τα αλλότρια, και να ζουν ως  μύστες εν σιωπή (χωρίς κατανοητό στους ανθρώπους εξωτερικό λόγο) δεχόμενοι μόνο τον λόγο του Πλάστη τους εντός τους, και τηρώντας τις εντολές Του, κατά τη μαθητεία τους σε αυτή την πρόσκαιρη ζωή.

Φίλοι έμπιστοι, μοναδικοί και ανεπανάληπτοι είναι τα ζώα για τον άνθρωπο, και ευλογημένος είναι εκείνος που εναρμονίζεται με ανιδιοτελή αγάπη μαζί τους, ανταλλάσσοντας θετική ενέργεια  με τις ευλογίες του Παντοδύναμου Θεού.

 Να χαίρεστε τα όμορφα κατοικίδιά σας.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

8-8-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου