Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Εμείς ωραίες δεν είμαστε;

       

                                            Φωτό: κα Μαρία Ντούρου στο fb

Ο σημερινός καναπές σε ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους δεν φέρει τα περίτεχνα σκαλίσματα του νάρθηκα ούτε οι εσωτερικές σκάλες των οικιών είναι στενές και ολοσκάλιστες, σαν του άμβωνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας που διατηρεί την παράδοση τόσο του Ελληνικού λόγου όσο και των θείων τεχνών, μέσα στον επίγειο οίκο του Θεού, εκεί που κατέρχεται το Άγιο Πνεύμα και ο Kύριος ημών Ιησούς Χριστός με το Άγιο Ευαγγέλιο ποιμαίνει το χριστεπώνυμο πλήθος. Το ίδιο και οι έδρες της ψυχής των σύγχρονων ανθρώπων!

Η καλαισθησία, φιλοπονία, αρμονία, εκλέπτυνση και ο σεβασμός προς τον ίδιο τον άνθρωπο και το περιβάλλον του κατά το παρελθόν, παρέδωσαν ανεπιστρεπτί τη θέση τους σε αδρά, εύκολου κέρδους δημιουργήματα, που αντανακλούν την ψυχρότητα της σύγχρονης τεχνολογικής εποχής και υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα, μακριά από τον Θεό, με κερδοφόρες μεθοδεύσεις μέσα από τη συστηματική διεθνή και εγχώρια διαφήμιση.

Πρωταγωνίστρια αυτού του “σύγχρονου κόσμου” είναι και η Ελληνίδα γυναίκα του σήμερα.

Κινείται με λήθη και αμάθεια μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, χειραφετημένη όπως διατείνεται, αφού μπορεί να κερδίζει ως ανύπανδρη κόρη διπλάσια από έναν συνομήλικό της άνδρα ...και να κάνει ό,τι ποθεί η καρδούλα της! Δεν είναι πλέον το εξαρτημένο αμανάτι της οικογενείας της που έπρεπε να καλοπαντρέψει ο πατέρας και οι αδελφοί της για να αναλάβει, εφ΄ όρου ζωής , κάποιος άλλος άνδρας την ευθύνη της. Δεν καταπιέζεται ούτε ζητιανεύει χρήματα για τα προσωπικά της έξοδα, τα κερδίζει μόνη της!

Παράλληλα είναι και η απόλυτη “ευνουχίστρια”   η σύγχρονη Ελληνίδα γυναίκα, δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της, και όποιος τολμήσει να της φέρει αντίρρηση έχει φύγει  με συνοπτικές διαδικασίες από το σπίτι, ακόμη κι αν είναι ο πατέρας των παιδιών της. Φορεί παντελόνια όχι για να επιδεικνύει τα κάλλη της, αλλά για να κινείται εύκολα και άνετα στην εργασία της. Τρέχει να προλάβει όλες τις εφήμερες ανάγκες του εαυτού της ή της οικογενείας της, το μόνο που ξεχνά είναι να προσέλθει στην Εκκλησία, ως ταπεινός άνθρωπος, να φωτίσει το πνεύμα της και να κατανοήσει ότι συμπορεύεται με τον Θεό στη ζωή, δεν είναι μόνη στον κόσμο και αδικημένη, γιατί κανένας δεν την καταλαβαίνει και δικαιώνει, όπως αισθάνεται.


             H ανείπωτη ομορφιά. Μαθήτριες του 1950.Φωτό: κα Μαρία Ντούρου στο fb

Η άλλη περίπτωση είναι αυτή της ψυχοπάθειας που εκδηλώνεται ανάμεσα στα όρια της ψύχωσης και της νεύρωσης. Η γυναίκα που δεν κατάφερε να αποκατασταθεί επαγγελματικά ή να ισορροπήσει με έναν καλό σύντροφο στη ζωή, που έχει πολλά προβλήματα επικοινωνίας και στήριξης από την οικογένειά της, περιφέρεται με τατουάζ στα χέρια, πόδια και φρύδια, με σκουλαρίκι στον αφαλό , στη μύτη και στο στόμα, και με πολύχρωμα μαλλιά, σαν των πουλιών σε τροπικό δάσος, διατυμπανίζοντας το πρόβλημά της και ενδόμυχα αποζητώντας την προσοχή και συμπάθεια των άλλων γύρω της. Ως τρελή ανάμεσα σε έναν κόσμο άθεο, προσβλητικό προς την ανθρώπινη ύπαρξη, αδιάφορο, ιδιοτελή και απόμακρο, σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, που προκαλεί κατάθλιψη, ολολύζει σαν σκοτεινή φιγούρα σε χορό θανάτου. Γιατί θάνατος είναι το σκοτάδι του πνεύματος και της ψυχής , καθώς και η καθήλωση του νου του ανθρώπου στου πρόσκαιρου τούτου βίου τα αδιέξοδα!


                   Προκλητικά κορίτσια του 1960. Φωτό: κ. Δημήτρης Αγγελόπουλος

Βεβαίως, δεν είναι ο κόσμος μας απελπιστικά θανατερός, γιατί ακόμη υπάρχουν και ωραίες κοπέλες, συγκροτημένες, πανέμορφες, έξυπνες, εργατικές και θεοσεβούμενες. Μόνο που αυτές δεν προκαλούν για να τύχουν της προσοχής των αρσενικών και πολλές εξ αυτών δρομολογούν τη ζωή τους ως ανύπαντρες, ελλείψει κατάλληλου και ευλαβούς συντρόφου.

Τον κόσμο μας διατηρούν και αυξάνουν οι σύγχρονες κυρίες-μητέρες, αρκετές εξ αυτών συγκροτημένες και με καλή θέληση να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του οικογενειακού βίου και της ίδιας της ζωής. Είναι κομψές στα πλαίσια του δυνατού, αν και αρκετές εξ αυτών είναι κοινωνικά αμόρφωτες. Για παράδειγμα, δεν αντιλαμβάνονται τι θα πει κόσμια συμπεριφορά, ιδίως σε θρησκευτικούς χώρους. Αυτό καθίσταται αντιληπτό από τον τρόπο που επιλέγουν το νυφικό τους μέχρι το φόρεμα στη βάπτιση των παιδιών τους. Πολλές έχουν την εντύπωση ότι ένα προκλητικό ένδυμα κι ένα έντονο μακιγιάζ θα αναδείξει τα κάλλη τους και θα τις ανεβάσει στα μάτια των άλλων, και δεν αντιλαμβάνονται ότι υποτιμούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Από πραγματικές αρχόντισσες υποβιβάζουν τον εαυτό τους σε “άσχετα τριτάκια της παρέας”, λόγω της έλλειψης κοινωνικής, θρησκευτικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Τα περισσότερα κεφάλια των γυναικών στον πλανήτη, τύφλα να έχουν οι καρέκλες και οι γλάστρες που χρειάζονται τακτικά λουστράρισμα, είναι βαμμένα επιμελώς και σε τέτοιο βαθμό, που δεν υπάρχει χώρος για το Άγιο Πνεύμα να επικαθήσει επάνω τους. Τα παλιά χρόνια θαυμάζαμε τις άγιες γιαγιάδες-αρχόντισσες με τα λευκόχρυσα μαλλιά τους και την ανείπωτη ομορφιά που τους χάριζε η βαθιά πίστη τους στον Θεό, αφού ο ίδιος ο Κύριος  επικαθόταν επί του προσώπου τους. Βιβλικές εικόνες ενός σύγχρονου Άδου αντικρίζουμε σήμερα, γι΄ αυτό και αρκετοί ερωτικοί άνδρες, κάποιας προχωρημένης ηλικίας βέβαια, διαμαρτύρονται γιατί δεν υπάρχουν όμορφα κορίτσια σήμερα και τα μάτια τους έχουν θολώσει από την πολλή ασχήμια της κακόγουστης πρόκλησης.


                    Οι σύγχρονες καλοντυμένες των Billboard Awards. Φωτό: Pink.gr

Δεν είναι μόνο η εξωτερική εμφάνιση, αλλά και η συμπεριφορά των σύγχρονων γυναικών, ως πόλος έλξης, που δεν διακρίνεται από τη λεπτότητα του παρελθόντος. Οι κοπέλες, προκειμένου να μην θεωρηθούν ευάλωτες, ανίκανες και αδύναμες  εμπρός στον ανδρικό πληθυσμό, υιοθετούν ανδρικά ή αλλότρια-ξενόφερτα πρότυπα στον τρόπο έκφρασής τους, με αποτέλεσμα να ευνουχίζουν τους άνδρες που ονειρεύονται μία θερμή, χαριτωμένη, έξυπνη αλλά χαμηλών τόνων  κουκλίτσα του χεριού τους, για να κατορθώσουν να ανταποκριθούν στα ερωτικά τους καθήκοντα. Αν ο άνδρας δεν αισθανθεί αγάπη στην καρδιά και το συναίσθημα της προστασίας προς την ερωτική του σύντροφο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας ψυχρός εκτελεστής και εκμεταλλευτής ανθρώπινης σάρκας. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να αρρωσταίνει βαθύτατα τον ψυχισμό των γυναικών, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι, γιατί τελικά αντιλαμβάνεται ο εσωτερικός τους κόσμος την ερωτική συνεύρεση ως μία μορφή απόρριψης.

Θεός φυλάξει, τούτος ο κόσμος βαδίζει αμετάκλητα προς τη γονιμοποίηση του ανθρωπίνου είδους σε τεχνητές μήτρες..... λόγω πολλών παραγόντων που επιβαρύνουν την υγιή σύλληψη και τεκνοποίηση στο τεχνοκρατικό περιβάλλον που ζούμε,   της μεταλλαγμένης τροφής που λαμβάνουμε, αλλά και της αδιαφορίας των νέων ανθρώπων για ανιδιοτελή αγάπη και προσφορά .  Τον παλιό ερωτισμό έχει αντικαταστήσει η σεξουαλική επιθυμία , που δεν έχει κανένα άλλο κίνητρο ικανοποίησης,  αλλά ταυτίζεται με την εκτόνωση της έντασης του οργανισμού, όπως συμβαίνει με την ούρηση και την αφόδευση.

Γυμναστικές ασκήσεις προς εντυπωσιασμό εκτελούν επί της κλίνης τους οι σύγχρονοι ερωτικοί σύντροφοι, δεν ποθούν με δάκρυα στα μάτια , χείλη τρεμάμενα και φλόγωση στην καρδιά τον/την σύντροφό τους. Αυτά είναι ιστορίες για αγρίους και terra incognita, λανθασμένες συμπεριφορές σεξουαλικά αποστερημένων ανθρώπων, κάποιας άλλης εποχής.....

Αν ο Κύριος δεν επισκεφτεί και καταρτίσει την άμπελον ταύτην , και οι μεγαλύτεροι παραμείνουμε ανενεργοί όσον αφορά την αληθινή μόρφωση των απογόνων μας, βασισμένη στα κατά Χριστόν ήθη και έθιμα του τόπου μας, βότρυες πέπειρους δεν πρόκειται να δει η ανθρωπότητα, και το Ελληνικό γένος αγράμματο πνευματικά και ακατάρτιστο μορφωτικά και κοινωνικά θα ξεφτίσει στο χρόνο. Με πεποίθηση ότι ο Πολυέλεος Θεός δεν θα αφήσει άδειες τις σιταποθήκες της Ουρανίου Βασιλείας Του, αλλά θα ανατρέψει τούτον τον χαμό, ευχόμαστε θεία φώτιση στα παιδιά και εγγόνια μας.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

3-8-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου