Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ανοίγουν τα Μοναστήρια για να φιλοξενήσουν άπορους πολίτες

Σε καταφύγια θαλπωρής μετατρέπουν οι μητροπόλεις της χώρας πολλά μοναστήρια, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους άστεγους των πόλεων που χτυπήθηκαν από την κρίση και κοιμούνται τις νύχτες σε παγκάκια και πλατείες…
Σε πολλές μονές ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες εργασίες ώστε να είναι έτοιμες να υποδεχθούν στα μετόχια τους πρώτους αστέγους ενώ πολλοί άποροι βρήκαν πρόσφατα καταφύγιο σε ξενώνες μητροπόλεων.
«Το κάναμε παλαιότερα, την περίοδο της επιστράτευσης όταν ανοίξαμε το μοναστήρι για να μπουν οικογένειες και θα το κάνουμε και τώρα αν χρειαστεί», τόνισε στη Realnews η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Κάτω Ξενιάς στον Αλμυρό Βόλου, αδελφή Νυμφοδώρα, συμπληρώνοντας ότι το μοναστήρι διαθέτει ξενώνα 20 κλινών.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Άγιος Νεκτάριος - O άγιος του αιώνα μας


Το βιβλίο του Σώτου Χονδρόπουλου
Πρόκειται για ένα απο τα best sellers της θεολογικής βιβλιογραφίας. Η επιτυχία του και κατ' επέκταση οι πωλήσεις του μεγάλες. Μεταφράστηκε και σε Αγγλικά και Γαλλικά. Γενικά ένιωθες ότι διάβαζες ένα διήγημα και όχι ένα "συνηθισμένο" γεροντίστικο, απρόσιτο και συχνά υπερβολικό συναξαριστή. Πλήθος συναισθημάτων σε διακατέχει διαβάζοντας το βιβλίο και μαθαίνοντας για τη ζωή του μεγάλου και πολυτάραχου αυτού αγίου. Δεν μπορώ να ξεχάσω μια περίπτωση όταν ένας γνωστός μας στην οικογένεια παρότρυνε να διαβάσει το βιβλίο μια κυρία που όχι απλώς δεν είχε σχέση με την εκκλησία, αλλά θα μπορούσα να πώ πως ήταν αρκετά εχθρική κιόλας, το βιβλίο το...
"ξετίναξε" σε μια μέρα. Νομίζω πως πραγματικά αξίζει.Ήταν δεν ήταν 8 χρονών. Κάθε μέρα προσευχόταν μαζί με τη γιαγιά του. Όταν εκείνη έλεγε τον Ν΄ ψαλμό και έφτανε στο σημείο: «Διδάξω ανόμους τας οδούς σου και ασεβείς επί Σε επιστρέψουσι», ο μικρός έκλεινε με το χεράκι του το στόμα της γιαγιάς και το έλεγε αυτός.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η Τουρκία να προστατεύσει την χριστιανική κληρονομιά

Η Δημοκρατική Αντιπρόσωπος της Πολιτείας Καλιφόρνιας στο Αμερικανικό Κογκρέσο Linda Sánchez με ψήφισμά της καλεί την Τουρκία να προστατεύσει την χριστιανική της κληρονομιά.
Συγκεκριμένα στο ψήφισμα της με τε τίτλο «Καλώντας την Τουρκική Δημοκρατία να προστατεύσει τη Χριστιανική της Κληρονομιά και να Επιστρέψει τις Κατασχεθείσες Εκκλησιαστικές Ιδιοκτησίες» αναφέρει τα εξής:
«Η ελευθερία να λατρεύεις και να εξασκείς τη θρησκευτική σου πίστη αποτελεί δικαίωμα, το οποίο θα πρέπει να προστατεύεται και να είναι εφικτό για όλους. Γι’ αυτό το λόγο είμαι υπερήφανη να…συμπράξω με τους συναδέλφους μου, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να θεραπεύσει προηγούμενες αδικίες και να επιστρέψει τους κατασχεθέντες θρησκευτικούς χώρους στους νομίμους κατόχους τους.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Η ορθόδοξη εκκλησία έχει άγιο με το όνομα Αλβανός (Alban)!

Δεν είναι αστείο... Η ορθόδοξη εκκλησία έχει άγιο με το όνομα Αλβανός! Ο άγ. Αλβανός (Alban), ήταν ο πρώτος Μάρτυρας στα βρετανικά νησιά. Θανατώθηκε στο Verulamium (το σημερινό Saint Albans, που πήρε το όνομά του από τον ίδιο), μάλλον κατά τη διάρκεια του διωγμού του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού το έτος 303 ή 304, παρόλο που κάποιοι λένε ότι πέθανε κατά τη διάρκεια της...
βασιλείας του Σεπτίμιου Σεβήρου, γύρω στο 209. 
Σύμφωνα με την ιστορία που διηγείται ο άγιος Βέδας, ο Αλβανός προστάτευε στο σπίτι του έναν ιερέα, που κρυβόταν από τους διώκτες του
Εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από την καλοσύνη του φιλοξενούμενού του, που με μεγάλο ζήλο δέχτηκε το κήρυγμά του και έλαβε το βάπτισμα. Σε λίγες μέρες μαθεύτηκε ότι ο ιερέας κρυβόταν στο σπίτι του αγίου και πήγαν στρατιώτες να τον συλλάβουν.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ταξιάρχης Μιχαήλ Μανταμάδου Λέσβου: Ένα ακόμα χειροπιαστό θαύμα!!!

Ένα θαύμα για πιστούς και απίστους!!!
 Άγιοι Αρχάγγελοι:Μιχαήλ,Γαβριήλ,Ραφαήλ
Είναι η ίδια εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ αυτό που βλέπεται στις φωτογραφίες από το ομώνυμο μοναστήρι  στο χωριό Μανταμάδος Λέσβου.Υπάρχει όμως μια πολύ μεγάλη διαφορά!!! Στην επάνω φωτό ο Ταξιάρχης είναι με ανοιχτό το στόμα, ενώ στην κάτω με κλειστό, όπως είναι καθημερινά όταν επισκέπτεται κάποιος τον ιερό ναό για να προσκυνήσει.
Τι έχει συμβεί;;;
Η επάνω φωτό είναι τραβηγμένη προ 20ετίας περίπου από προσκυνητή που είχε πάει εκεί για να προσκυνήσει.Καθώς περίμενε στη σειρά,καθ' ότι πολύς κόσμος συρρέει καθημερινά εκεί, μια γυναίκα μπροστά του προσεύχονταν με δάκρυα στα μάτια στον άγιο να την βοηθήσει σε ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε.Και τότε όλοι οι παριστάμενοι έμειναν έκθαμβοι, όταν το στόμα του Ταξιάρχη στην εικόνα άνοιξε σαν να της μιλούσε.Ο προσκυνητής που προείπαμε,καθώς είχε φωτογραφική μηχανή μαζί του, απαθανάτισε το φοβερό αυτό στιγμιότυπο.Ήταν ένα φοβερό θαύμα του Ταξιάρχη που συγκλόνισε τότε τους παριστάμενους προσκυνητές και που θα συνεχίζει να συγκλονίζει όσους βλέπουν αυτή τη φωτό και μαθαίνουν για το θαύμα. Η αγία εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ είναι ανάγλυφη, φτιαγμένη από χώμα και το αίμα των μοναχών που κατεσφάγισαν από πειρατές κατά την διάρκεια επιδρομής και λεηλασίας του μοναστηριού.
Την διπλή αυτή φωτογραφία μου την είχε δώσει ένας εκλεκτός φίλος και αδελφός εν Χριστώ.Κατά την μετακόμισή μου από την Αθήνα στην γενέτειρά μου Βαλύρα Ιθώμης Μεσσηνίας για μόνιμη εγκατάσταση το 1994, η  φωτογραφία αυτή είχε εξαφανιστεί μέσα σε πακέτα σημειώσεων και βιβλίων.Παρά τις επίμονες κατά καιρούς προσπάθειές μου για τον εντοπισμό της,αδυνατούσα να την βρώ.Ξαφνικά προ ολίγων ημερών,κατά την εορτή των Αγιών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, βρέθηκε, από εκεί που δεν το περίμενα, απροσδόκητα μπροστά μου!!! Τυχαίο;;;  Ο καθένας ας το ερμηνεύσει όπως θέλει.Εκείνο που με ενδιέφερε πάντα ήταν να γίνει γνωστό το θαυμαστό αυτό γεγονός στους πάντες.Σε πιστούς, σε απίστους και σε ...''ηθοποιούς της'' αθεϊας.
Γιάννης Ερρίκου Λινάρδος       

Σύντομο ιστορικό:

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ο Άγιος πατήρ ημών Νεκτάριος


Ο Άγιος πατήρ ημών Νεκτάριος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846, στη Σηλυβρία της Θράκης, απο γονείς φτωχούς, αλλά ευσεβείς χριστιανούς, τον Δήμο και τη Μαρία Κεφαλά.
Το βαπτιστικό του ήταν Αναστάσιος και από μικρος έδειξε μεγάλη ευλάβεια και βαθειά αγάπη για τη μελέτη.
Όταν η μητέρα του τού μάθαινε τον 50οψαλμό, εκείνος αρεσκόταν να επαναλαμβάνει τον στίχο: Διδάξω ανόμους τας οδούς σου… (Ψαλμ. 50, 15). Αφού έμαθε τα πρώτα του γράμματα στην πατρίδα του, στάλθηκε από τους γονείς του στην Κωνσταντινούπολη για να συνεχίσει τις σπουδές του, εργαζόμενος ταυτόχρονα ως υπάλληλος σε κατάστημα.
Το νεαρο αγόρι έμενε απερίσπαστο από την τύρβη του κόσμου και ενασχολουνταν μονάχα με το να οικοδομεί εντός του νυχθημερόν τον κρυπτόν της καρδίας άνθρωπον κατ’ εικόνα του Χριστού, με την προσευχή και την εμβάθυνση στα γραπτά των αγίων Πατέρων. Σε ηλικία είκοσι χρόνων άφησε την Κωνσταντινούπολη για να γίνει δημοδιδάσκαλος στη νήσο Χίο. Εκεί ενθάρρυνε τη νεολαία και τους κατοίκους του χωριού προς την ευλάβεια και την εργασία των αρετών, όχι μόνον με τα λόγια, αλλά κυρίως με το παράδειγμα του δικού του βίου, βίου ασκήσεως και προσευχής.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Λιάνα Κανέλλη:Εμείς την Παναγία την έχουμε Αρχιστράτηγο

Το Άγιον Όρος, την τύχη την αγαθή είχα να το πρωταντικρίσω εγώ πετώντας μ' ένα «Μιράζ 2000» πάνω απ' τον Άθω πέρυσι τέ­τοιες μέρες. Ήταν το δώρο των φρου­ρών του Αιγαίου, όπως έκτοτε απο­καλώ τους πιλότους της πολεμικής μας αεροπορίας, για τη γιορτή των αρχαγγέλων, τη δική τους, προς μία δημοσιογράφο που επιμένει να με­τράει τις αναχαιτίσεις των απέναντι κι όχι τις παραβιάσεις τους...
Λέγω «τύχη αγαθή» κι ας με πουν μελοδραματική, όσοι δεν ένιωσαν το προνόμιο να αεροζυγιάζονται με τα σύννεφα. Να περιδιάβαιναν τις κατοι­κίες των αγγέλων. Να βλέπουν μ' ό­λα τα κύτταρα του φθαρτού σώματος τους, την προσευχή ως αύρα χαρμο­λύπης να εγκολπώνεται σκήτες και μοναστήρια, τις κατοικίες των ερα­στών μιας ταπεινότητας, που αντέχει χίλια χρόνια τώρα να υπερασπίζεται με πίστη κι αγάπη τους πολλούς και άπιστους.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Οι Άγιοι Ακίνδυνος,Πηγάσιος,Ανεμπόδιστος,Ελπιδοφόρος και Αφθόνιος


Μέσα στο πλήθος των ενδόξων και καλλινίκων μαρτύρων, που θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή για την αγάπη του Χριστού, εξέχουσα θέση κατέχουν οι τιμώμενοι στις 2 Νοεμβρίου Άγιοι ένδοξοι μάρτυρες Ακίνδυνος, Πηγάσιος, Ανεμπόδιστος, Ελπιδοφόρος και Αφθόνιος.
Οι αήττητοι αυτοί αθλητές της πίστεως κατάγονταν από την Περσία και αξιώθηκαν να μαρτυρήσουν για τον Ιησού Χριστό το 330μ.Χ. επί των ημερών του βασιλιά των Περσών, Σαβωρίου του Β΄.
Την εποχή αυτή ο Σαβώριος είχε εξαπολύσει αδυσώπητο διωγμό εναντίον των χριστιανών και οι Άγιοι Ακίνδυνος, Πηγάσιος και Ανεμπόδιστος κρύβονταν σ’ ένα σπίτι, όπου δίδασκαν και καθοδηγούσαν πνευματικά τους χριστιανούς ενισχύοντάς τους στην πίστη. Μόλις πληροφορήθηκε ο Σαβώριος τη χριστιανική δράση των τριών μαρτύρων, διέταξε να τους φέρουν μπροστά του και αμέσως τους ρώτησε για την καταγωγή και το επάγγελμά τους.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Όσιος Δαβίδ ο εν Εύβοια (16ος αι.) - Μνήμη 1 Νοεμβρίου

Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 1 Νοεμβρίου
Καταγόταν από το χωριό Γαρδινίτσα Λοκρίδος και ήταν υιός ιερέως. Τρίχρονος ακόμη της του Τιμίου Προδρόμου «επισκοπής και εμφανείας έτυχε, παραδόξως αυτώ οφθέντι και οδηγήσαντι τούτον εν τω ιδίω ιερώ σήκω». Από τότε «ανήγετο εν φόβω Κυρίου, ταίς θείαις μελέταις τρεφόμενος».
Μόλις δεκαπέντε ετών φορά το μοναχικό σχήμα, από τον μετέπειτα μητροπολίτη Ναυπάκτου Ακάκιο.
Κατόπιν ήλθε «εις τον λιμένα της αρετής», το Άγιον Όρος, στη μονή της Μεγίστης Λαύρας, όπου «πάν είδος ταμιευσάμενος ενάρετου επιδόσεως», επέστρεψε στη μονή πού ρασοφόρεσε. Συνέχισε τον αγώνα του «αδιακρίτω υπακοή και πλούτω βαθείας φρονήσεως, ή παιδιόθεν συνήκμασεν, εξού και το επώνυμον του Γέροντος είληφε».
Για τον πλούτο των αρετών του χειροτονήθηκε Ιερεύς και έγινε ηγούμενος της μονής της Παναγίας της Βαρνάκοβας, πού είναι κοντά στη Ναύπακτο. Αρνήθηκε επίμονα να χειροτονηθεί αρχιερεύς, παρά την αξιωσύνη του. Όταν λειτουργούσε, ήταν περικυκλωμένος από θείο φως και στεκόταν ψηλά από τη γή.