Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

Καλή Χρονιά στη Βαλύρα σημαίνει Γωγώ Καλογεροπούλου-Κοντοδήμου!

                           


                                                      Φωτό: κα Γωγώ Κοντοδήμου στο FB


Η ευγενής οικοδέσποινα του Μπιζανίου,  κα Γωγώ Καλογεροπούλου-Κοντοδήμου,  φέρει επάξια τον τίτλο του πιο σεβαστού και αγαπητού προσώπου στη Βαλύρα, αν και η ίδια επιμένει ότι είναι ένας απλός άνθρωπος, που αγαπά και υπηρετεί αφιλοκερδώς τον οίκο του Θεού, ως εκκλησιαστικός επίτροπος στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, και τον συνάνθρωπο με όσες δυνάμεις της δίνει ο Κύριος.

Καλή μπορεί να είναι η νέα χρονιά, αν εμείς έχουμε εργαστεί πρωτίστως  πνευματικά , νοητικά, ψυχολογικά και σωματικά, ώστε με τους καρπούς της κατά Χριστόν αθλήσεώς μας να εισέλθουμε πάνοπλοι στον νέο ενιαυτό. Διαφορετικά, ο άνθρωπος είναι σαν την κάλαμο στην έρημο που γέρνει όπου φυσά ο άνεμος . Η αστάθεια της προσωπικότητας του καθενός δεν επηρεάζει μόνο τον ίδιο, αλλά και το περιβάλλον γύρω του. Κι όπως ένα δεμάτι στάχια προβάλλει μεγαλύτερη αντίσταση στις προκλήσεις των ανέμων , συγκριτικά με έναν κλώνο μόνο στον αγρό, το ίδιο και το Χριστεπώνυμο πλήθος στη Βαλύρα, απλώνει χείρα  βοηθείας  προς τον συνάνθρωπο, τον εναγκαλίζεται,  αναπτερώνοντας την  ελπίδα για το μέλλον με ειρήνη κια άδολη αγάπη, οδεύοντας προς το κατ΄ομοίωση με τον Παντελεήμονα  Δημιουργό.  

Η κα Γωγώ Καλογεροπούλου-Κοντοδήμου ήλθε νύφη στη Βαλύρα από το χωριό Αριστομένη Μεσσηνίας. Αρχικώς διέμεινε- για 5 συνεχή έτη η οικογένεια Κοντοδήμου- στην Καλαμάτα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Βαλύρα. Η ευτυχής μητέρα δύο υπέροχων, εργαζομένων  γιών στην Καλαμάτα,  38 και 36 ετών αντίστοιχα, παραμένει μόνιμα στη Βαλύρα, επενδύοντας στον εθελοντισμό πολύπλευρα. Το 2010, και για   6 συνεχή έτη , εξελέγη εκκλησιαστικός επίτροπος και μετά από τρία έτη αποχής, όπως απαιτεί ο εκκλησιαστικός κανονισμός, επανεξελέγη συνεχίζοντας ακάθεκτα το θεάρεστο έργο της. Προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες όπως η έμμισθη νεωκόρος της Βαλύρας, κα Μαρία Ηλιοπούλου. Φροντίζει τον οίκο του Θεού με ευλάβεια και ταπεινότητα. Είναι χαμηλών τόνων, φιλική, ευγενική και ανοιχτή στο να ακούσει και να συμπαρασταθεί στων συνανθρώπων της τα  καλέσματα.

Ως αστείρευτη πηγή ενεργείας, πολύ οργανωτική και καλαίσθητη, όπου περνά το περιβάλλον γύρω της αλλάζει όψη. Δεν παραλείπει να σκουπίζει και να ασβεστώνει τον δρόμο της συνοικίας της τακτικά.  Καλλιεργεί κηπευτικά ακόμη και στον κήπο του γείτονά της,  έχει φυτέψει υπέροχα δένδρα, πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές και μπανανιές, καθώς και είδη κηπουρικής,   φροντίζει και διασφαλίζει  ανά εποχή  θαυμαστή καρποφορία στον μικρό της Παράδεισο. Αυτή την εποχή, στον κήπο της    έμπειρης κηπουρού, το σπανάκι, τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα μπρόκολα, οι μάπες και τα κουνουπίδια παρουσιάζουν εντυπωσιακή ανάπτυξη. Για την καλοκαιρινή περίοδο, η κα Γωγώ δεν παραλείπει να έχει μία καλή σοδειά με ντομάτες, αγγούρια, φασολάκια δύο ειδών , κολοκυθάκια κ.α.

Λάτρης των ευωδιαστών ανθών, καλλιεργεί τα Χρυσάνθεμα που Αγιοδημητράκια τα λένε στη Βαλύρα, τους πανσέδες τον Φεβρουάριο, πάντα έχει Αλεξανδρινά για τα Χριστούγεννα και βάγια, βιολέτες , ρόδα και κρίνα για το Πάσχα, τα οποία προσφέρει με ευλάβεια στον ιστορικό ενοριακό ναό της όμορφης γενέτειράς μας.

Το  αφοπλιστικό της χαμόγελο συνάδει με το φώς της ψυχής της, είναι ένας ζεστός άνθρωπος, που προσελκύει επάνω του όσους ζητούν χέρι να ακουμπήσουν και μια γλυκιά αγκαλιά στην παγωνιά του Χειμώνα, που ρημάζει τη δόλια των παθών καρδιά.

Επέμενε να εισέλθει στο πατρικό μου σπίτι χωρίς τα υποδήματά της, για να μη λερώσει το χαλί, της  έδωσα παντόφλες αλλά δεν τις δέχτηκε. Κάθισε στην τραπεζαρία με τα λευκά καλτσάκια της,  σαν χαριτωμένη παιδούλα, και μου  προσέφερε διπλωμένα προσεκτικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες, που έφτιαξε για τα Χριστούγεννα 2024. Τίμησε τα δικά μου γλυκίσματα και δεν παρέλειψε να με επαινέσει. Κόψαμε μαζί χάρτινα αστεράκια και χιονονιφάδες για στολισμό στα παράθυρα, και παλινδρομήσαμε στα παιδικά μας χρόνια. Στην παρέα μας, η εκλεκτή φίλη και γειτόνισσά μας κα Μαρία Φωτεινού- Χρηστάκη ανέλαβε να απαθανατίσει την κα Γωγώ  και αυτή την  ιδιαίτερη συνάντηση.


                                                      Φωτό: κα Μαρία Φωτεινού Χρηστάκη

-Μη γράψεις πολλά, μόνο λίγα για καλή χρονιά...Ντρέπομαι!  Σήμερα είμαι με τα καθημερινά μου,  μάς εξήγησε.

-Θέλετε να μοιραστείτε κάποιες από τις αγαπημένες σας συνταγές με τους αναγνώστες μας; την ρώτησα εγκάρδια.

Έγραψε προσεκτικά τις συνταγές για τη Βασιλόπιτα και τα μελομακάρονα - είναι καλλιγράφος και ορθογράφος-  που παραθέτουμε στη συνέχεια:

-Τι θα θέλατε να ευχηθείτε για τη νέα χρονιά;

 Ομόφωνα με την κα Μαρία Χρηστάκη, τα αηδόνια του Μπιζανίου  λάλησαν:

"Υγεία σε όλο τον κόσμο, αγάπη, ειρήνη και αλληλοσεβασμό μεταξύ μας¨!



                                                                  Φωτό: Cookidoo

Βασιλόπιτα  

Υλικά:

1 βιτάμ

2 ποτήρια ζάχαρη

6 αυγά

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 φαρίνα

2 βανίλιες

1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Ρίχνουμε τη βανίλια, το κονιάκ και συνεχίζουμε με τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και το ξύσμα. Προσθέτουμε σταδιακά κοσκινισμένη τη φαρίνα.

Χρησιμοποιούμε ταψί στρογγυλό  νούμερο 26-28 με λαδόκολλα στον πάτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, μέχρι να τρυπάμε με το μαχαίρι και να μην κολλά η ζύμη. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και γυρίζουμε ανάποδα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή αλείφουμε την επιφάνεια με άσπρο γλάσο και επάνω γράφουμε με το κορνέ και λιωμένη μαύρη σοκολάτα, ¨Καλή Χρονιά 2025 ¨.



                                                                Φωτό: Insights Greece

Μελομακάρονα

Υλικά:

250 γρ ελαιόλαδο

250 γρ σπορέλαιο

200 γρ χυλό πορτοκάλι και ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1κ.γλλ σόδα

190 γρ ζάχαρη

1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γλ. κανέλλα

1/2 κ.γλ. γαρίφαλο

2 βανίλιες

20 ml κονιάκ

Σιρόπι:

700 γρ ζάχαρη

600 γρ νερό

1/2 λεμόνι χυμό

1 ποτήρι μέλι

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα δύο λάδια με τη ζάχαρη και στη συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό ανακατεμένο με τη σόδα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αλεύρι κοσκινισμένο όσο πάρει ( περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις), μέχρι να μπορούμε να πλάσουμε τα μελομακάρονα, όπως τα κουλουράκια, συνήθως σε σχήμα στρογγυλό ή οβάλ. Παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος ενός καρυδιού , την πλάθουμε στρογγυλή ή οβάλ και την πατάμε επάνω σε έναν τρίφτη ή με ένα πιρούνι   κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια, έτσι απορροφούν τα μελομακάρονα  καλύτερα το σιρόπι. Τοποθετούμε σε λαμαρίνες του φούρνου μας, αφού στρώσουμε λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα,  μέχρι να ροδίσουν και να είναι καλά ψημένα επάνω και κάτω, για 25 λεπτά.

Βάζουμε το μέλι και τα υπόλοιπα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 5΄. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.

Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η ένταση της εστίας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει. Τα βουτάμε  λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Αν τα θέλετε πιο πολύ σιροπιασμένα, απλώστε τα όλα κοντά κοντά σε ένα ταψί και περιχύστε τα  σιγά σιγά. Όπως είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με φυστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδι.

Καλή Χρονιά , υγεία, ευημερία, πνευματική πρόοδο, αγάπη , επί γης ειρήνη και εκπλήρωση, προς Δόξαν Θεού, των στόχων του κάθε ανθρώπου.

Θερμές ευχαριστίες στην κα Μαρία Φωτεινού -Χρηστάκη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας,  για το φωτογραφικό υλικό.


Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

31-12-2024



  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου