Εγκωμιαστικός λόγος εις το ενδέκατο Μνημόσυνο του Παλαιών Πατρών Γερμανού την 30η Μαΐου του 2017 στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων, εκφωνηθείς υπό του Επιτίμου Γενικού Διευθυντού του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Αθανασίου Π. Χρονοπούλου και Προέδρου του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς «Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ».
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρε, σεβαστοί πατέρες, αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, εκπρόσωποι πολιτειακών, πολιτικών και τοπικών αρχών, μέλη του συλλόγου μας, εκπρόσωποι λοιπών συλλόγων, αγαπητοί προσκυνητές.
Ο τραγικός άνθρωπος της εποχής μας εναγωνίως αναζητά πρότυπα και δρομοδείκτες για ορθή πορεία. Μόνο που συχνά λαθεύει στην εκλογή, διότι παραδίδεται σε ο,τι αρνητικό και αποτυχημένο του προσφέρουν οι ελκυστικοί, παραπλανητικοί εκάστοτε παράδεισοι, όπως αυτού του παρόντος.
Η αγία μας Ανατολική Εκκλησία μπορεί να δώσει αλάνθαστα πρότυπα και αξίους της εμπιστοσύνης μας χειραγωγούς. Το άγιο ράσο πάντα προφύλασσε και θα προφυλάσσει το ρωμαίικο γένος μας.
Τέτοιες μορφές της Εκκλησίας μας, πρώτου μεγέθους, είναι και ο άγιος Γρηγόριος Ε , αλλά και ο αοίδιμος ιεράρχης των Πατρών, αρχιεπίσκοπος Γερμανός Γ΄, που, όπως ορθά τον μνημόνευσε στο ιερό μνημόσυνο λίγο ενωρίτερα Σεβαμιώτατος, μάρτυρας και ομολογητής της πίστεως. Τέτοιες μορφές είναι και άλλως, γνωστές άγνωστες, όπως ο φλογερός αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαφλέσσας.
Δεν λησμονούμαι όμως και τους άλλους ιερωμένους ταγούς της Ορθοδοξίας, ως τον Κερνίτσης (νυν Καλαβρύτων) Προκόπιο και λοιπούς. Πόση αγάπη στον Κύριο Ιησού! Πόση αληθινή θυσία για το γένος έδειξαν όλοι αυτοί! Ο Κύριος τους επέλεξε, για να προετοιμάσουν τον αγώνα την κατάλληλη στιγμή και να ελευθερώσουν το γένος μας.
Κάθε ιδαλγός της ελληνικής αναλαμπής, κάθε ερευνητής με καθαρή καρδιά, ακόμη και σήμερα στην καταλυτική εποχή μας, πατώντας στα ιερά χώματα της Μονής Αγίας Λαύρας, αισθάνεται αλλιώς, κάτι διαφορετικό, κάτι ανάμεικτο, με νοσταλγία, συγκίνηση, φευγαλέα χαρά και λύπη. Γιατί; Μήπως γιατί σε αυτόν τον χώρο στο ιστορικό παρεκκλήσιο της Μονής πλησίον των Καλαβρύτων, στην πρώτη ελεύθερη βουνοκορφή της χώρας μας, συγκεντρώνονται αντιπροσωπευτικά όλες οι σπίθες, όλες οι αρετές, αλλά και τα ελαττώματα, τα λάθη, οι ενέργειες η οι παραλείψεις του Γένους μας;
Εδώ ακριβώς, όπου πρώτα έγινε η συντριβή των αλλοθρήσκων και ο θρίαμβος των ομοθρήσκων Ορθοδόξων. Οι Οθωμανοί έπνιξαν το υπέρλαμπρο για όλη την οικουμένη, ανοριακό και υπερφυλετικό ρωμαίικο πολιτισμό μας. Διέλυσαν το ένδοξο Βυζάντιο του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και απαξίωσαν το στολίδι της χριστιανοσύνης και του πολιτισμού, την υπέρλαμπρη Αγία Σοφία!
Προχωρούσαν μάλιστα μεθοδικά για να στραγγαλίσουν τις πνευματικές και θρησκευτικές αξίες των προγόνων μας, δηλαδή την καθαυτή κύρια ουσία της «συγκύπτουσας» και αγωνιζομένης να στηριχθεί στο θησαυρό, αυτών των αξιών, πατρίδος μας. Να εξαφανίσουν για πάντα το ψυχικό μεγαλείο της φυλής μας. Το προνόμιο της δόξης του ουρανού.
Για τον πανέξυπνο λοιπόν και ολόγιομο με αρχοντιά και ιστορία τούτον λαό, η θεία πρόνοια σημάδεψε τους ειδικούς απεσταλμένους της, για να διαφυλάξουν θωρακισμένοι και με παράσημα δόξης, το πολύτιμο μαργαριτάρι της ελευθερίας, Επιβεβαιωμένοι και οι τρεις, με τον τραγικό τους θάνατο, αλλά και την ελευθερία που μας χάρισαν.
Πως αλήθεια, εκφράζεται; Πως ενεργεί η αόρατη και ζωντανή παρουσία του θείου, όταν για χάρη του πλάσματος, που ανέκκλητα προίκισε, αγαπά και προστατεύει, αποφασίζει να δράσει; Σαν αύρα γλυκιά καταμεσής του ζόφου. Όλα σε απόλυτη σιγή, όπως λόγου χάριν συνέβη και με την πανανθρώπινη σωτηρία, όταν μία άσημη κόρη η Μαριάμ, μέσα σε ένα στάβλο, γεννούσε το υπέρλογό της τέκνο, το υπέρλαμπρο αστέρι του σύμπαντος, τον Ιησού Χριστό μας.
Το μαρτυρικό γένος μας, χωρίς Ορθοδοξία θα ξεψυχούσε, θα ξεραινόταν, θα εξανεμιζόταν. Το καμίνι του χρόνου θα κατέτρωγε τα πάντα. Έτσι το γένος μας, από λαβωμένος ερωδιός, πήρε δύναμη για το φτερούγισμα του αετού, εδώ στην βουνοκορφή του όρους Βελλιά, όπου πράγματι πετούν οι υπέροχοι και μοναδικοί αετοί των Αροανίων ουρανίων ωραίων ορέων (Χελμού).
Παντού η Άννασα Θεοτόκος, η Πλατυτέρα των Ουρανών. Η μητέρα των χριστιανών, η παρηγοριά των ραγιάδων, στην οποία ορκίσθηκαν οι πρόγονοί μας, εδώ, την 17η Μαρτίου 1821 και με μπροστάρη το λάβαρό της ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ελευθέρωσε και τα Καλάβρυτα την 21ην Μαρτίου 1821.
Αναφέρεται ότι ο Σύλλογός μας Καλαβρυτινών Πειραιώς «Η Αγία Λαύρα», μέσα στην πρωτοφανή ελληνορθόδοξη πολυδιάστατη δράση και προσφορά του, κατασκεύασε και προσέφερε στη Ιερά Μονή, που παρευβρισκόμαστε, τον ανδριάντα του Εθνεγέρτου Αρχιεπισκόπου Πατρών Γερμανού την 25 Μαρτίου 2006, (αφού προηγουμένως το 2003 είχε τοποθετήσει όμοιο ανδριάντα του στο Πασαλιμάνι του Πειραιά), ο οποίος κοσμεί το προαύλιο της Μονής. Έτσι καλύψαμε το εθνικό και θρησκευτικό κενό, που υπήρχε από το 1830 και ήταν αδικαιολόγητο για την Πολιτεία και την Εκκλησία. Σήμερα χιλιάδες προσκυνητές της Μονής, μεταξύ των οποίων πλείστοι μαθηταί, φωτογραφίζονται μαζί του, εδώ και στον Πειραιά, και εμπεδώνουν με βιώματα ζωντανά την ιστορία.
Την 26ην Σεπτεμβρίου 2016 προσφέραμε εδώ, στην Ιερά Μονή Λαύρας Καλαβρύτων, περίτεχνη ιερή εικόνα του Εθνομάρτυρος Αγίου Γρηγορίου του Ε΄. Η εικόνα αφιερώθηκε σύμφωνα με την εγχάρακτη επιγραφή της, στην μνήμην των μακαριστών αξιοφόρων ιερέως Νικολάου και της πρεσβυτέρας του Ανθής Πέττα, που νιώθουμε ότι και τώρα είναι νοητά μαζί μας. Η εικόνα κατασκευάσθηκε με δαπάνες των οικείων του ευλογημένου οσιομαρτυρικού ζεύγους (έχω την έμφυτη ευλάβεια να τους αποκαλώ οσιομάρτυρες), φέρει ένθετο εγκόλπιο, που περικλείει ως ευλογία λείψανο του αγίου Γρηγορίου, του μαρτυρικού Οικουμενικού Πατριάρχου. Η εικόνα παραδόθηκε από εμάς στα τίμια χέρια του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, πανοσιολογιωτάτου αρχιμανδρίτου Ευσεβίου Σπανού, παρουσία της οσιοτάτης συνοδείας του. Τοποθετήθηκε από τους πατέρες της Μονής, στο κειμηλιαρχείο της, πλησίον των ιερών σιγιλίων, του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄, εκεί, όπου υπάρχει και το σύμβολο της φυλής μας, το ιερό λάβαρο του 1821. Το πρώτο πιστό αντίγραφο του λαβάρου έχει ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς από το 2011.
Τοποθετήσαμε αυτό τον πνευματικό θησαυρό και νοητά ταξιδέψαμε στο κέντρο της Ορθοδοξίας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο μαρτυρικό Φανάρι, όπου εδώ και 196 χρόνια είναι σφραγισμένη η κεντρική πύλη του, σε ένδειξη του θρήνου για τον απαγχονισμό του Εθνομάρτυρα αγίου Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄. Στιχώντας στο κήρυγμα του μακαριστού ιερέως Νικολάου Πέττα που διαλαλούσε ότι: «αναπολούμε την πόλη των πόλεων, τη Κωνσταντινούπολη, η οποία παραμένει πρωτεύουσα της καρδιάς μας. Αυτή τη μορφή ατενίζουμε στην σεπτή μορφή του εσταυρωμένου γενάρχη μας, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου». Αυτές τις ιερές πεποιθήσεις το ιερατικό ζεύγος Πέττα μεταλαμπάδευε όχι μόνον στα πολλά κατά σάρκα τέκνα τους, αλλά και σε όσους συναναστρέφονταν, όσο ζούσαν. Εμείς, ως Σύλλογος, είμαστε ευτυχείς, διότι από το 2015 στους κόλπους μας συμπεριλαμβάνεται και ο υιός τους, αρχιμανδρίτης διδάκτορας Νεκτάριος Πέττας και μάλιστα στο αξίωμα του Αντιπροέδρου.
Ο Γρηγόριος Ε΄, ο φλογερός αυτός κήρυκας ιεράρχης, ακολούθησε τον δρόμο του μαρτυρίου του μεγάλου αρχιερέα Χριστού, σάρκωσε ολόκληρο το υπόδουλο γένος. Επωμίσθηκε τον Σταυρό του και ανέβηκε τον Γολγοθά του. Δέχθηκε ραπίσματα, χλευασμούς, εμπτυσμούς και τέλος τον θάνατον με απαγχονισμό από Οθωμανούς και Ιουδαίους, στην Πύλη του Πατριαρχείου, την 10ην Απριλίου 1821, ανήμερα το Πάσχα. Επίσης κρεμάσθηκαν άλλοι 6 Αρχιερείς και πλήθος άλλων ιερωμένων. Θάνατος Πατριάρχου, Ανάσταση γένους! Χθες πένθιμη επέτειος της άλωσης της πόλεως. Σήμερα (δηλαδή η επομένη) μία καινούργια ανατολή πλημμύρισε τις ψυχές των πανελλήνων για την ελευθερία μας.
Σημειώνεται ότι είκοσι ημέρες μετά την έκρηξη της επαναστάσεως, ακριβώς στο σημείο αυτό εδώ και, αφού λίγες ημέρες πριν τον απαγχονισμό του, είχε πείσει τον θρησκευτικό ηγέτη των Τούρκων, τον Σεϊχούλισλαμη, Χατζή Χαλήλ Εφένδη, να μην συνυπογράψει το διάταγμα του Σουλτάνου Μαχμούτ Β', που διέτασσε ρητώς την γενική σφαγή όλων των ορθοδόξων Ρωμιών, στο σύνολον της οθωμανικής αυτοκρατορίας και υπό τα αδιάφορα βλέμματα, του τότε πολιτισμένου δυτικού κόσμου! Και τον Χαλίλ οι Τούρκοι του Σουλτάνου, τον καθήρεσαν και τον έπνιξαν άμεσα στην Προποντίδα. Άμεσα είναι και αυτός από τους πρώτους μάρτυρας της Ελληνικής Επαναστάσεως. Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι ο οσιομάρτυρας π. Νικόλοας Πέττας διαλαλούσε ότι: «Οι πατεράδες μας επέλεξαν να ζεύξουν την επέτειο της Εθνικής παλιγγενεσίας, που συνετελέσθη το 1821 στην Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, με την εορτή του ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Με αυτόν τον πνευματικό συνδυασμό, ταύτισαν την συλλογική συνείδηση, την απαρχή της σωτηρίας και ανάστασης του υπόδουλου γένους, με την απαρχή της σωτηρίας και ανάστασης του πεπτωκότος ανθρώπου». Σημειώνουμε ότι στο έγγραφο της καταδίκης του Πατριάρχου (Τουρκιστί «γιαφτάς»), αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι: «αλλά ο άπιστος Πατριάρχης των Ελλήνων... εξ αιτίας της διαφθοράς της καρδίας του, όχι μόνον δεν ειδοποίησε, ουδ’ επαίδευσε τους απατηθέντας, αλλά καθόλα τα φαινόμενα ήτο και αυτός, ως αρχηγός, μυστικός συμμέτοχος της Επαναστάσεως..., αντί να δαμάσει τους αποστάτας και δώσει πρώτος το παράδειγμά της, εις τα καθήκοντα επιστροφής των, ο άπιστος ούτος, έγινε προταίτιος, όλων των αναφυεισών ταραχών. Είμεθα πληροφορημένοι ότι εγεννήθη εν Πελοποννήσω και ότι είναι συνένοχος όλων των αταξιών, όσαι οι αποπλανηθέντες ραγιάδες έπραξαν κατά την επαρχίαν Καλαβρύτων. Επειδή πανταχόθεν εβεβαιώθημεν περί της προδοσίας του, όχι μόνο, εις βλάβην της Υψηλής πύλης , αλλά και εις όλεθρον αυτού του έθνους του, ανάγκη ήτο να λείψει ο άνθρωπος ούτος, από του προσώπου της γης και δια τούτο εκρεμάσθη προς σωφρονισμόν των άλλων». Το κακοποιημένο πτώμα του πετάχθηκε στο Κεράτιο κόλπο. Ανευρέθη από ελληνικό πλοίο με Κεφαλλονίτη καπετάνιο. Μετεφέρθη και εκηδεύθη με τιμές στην Οδησσό. Το 1871 τα λείψανα του αγίου μεταφέρθηκαν με λάρνακα στην Μητρόπολη Αθηνών. Σημειώνουμε ότι στον Πατριάρχη εδόθη ευκαιρία και του προτάθη να διαφύγει, για να γλυτώσει τον θάνατο, αυτός όμως θυσίασε τον εαυτόν του για χάρη της σωτηρίας του γένους. Είπε δε μεταξύ των άλλων: «Τι θα λέει ο κόσμος, όταν περιφερόμενος ανά τας οδούς των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, της Αγκώνος κλπ. «Ιδού ο σφαγεύς του Ένθους!». Άρα οι Τούρκοι αναγνωρίζουν ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ήτο αρχηγός της Επαναστάσεως, που έλαβε χώρα εδώ στο Μοριά, και δη στα Καλάβρυτα, ότι επρόδωσε τη Υψηλή Πύλη και ότι με αυτή του την ενέργεια επιφέρει όλεθρο στο Ελληνικό Έθνος (δηλαδή την γενική σφαγή).
Τι άλλη μαρτυρία θέλουμε για τον Εθνομάρτυρά μας Γρηγόριο τον Ε΄. Επιβεβαιώνουν έτσι οι αλλόθρησκοι αυτά, που η συλλογική και η προσωπική μας ταπεινότης πιστεύει, ως και οι πλείστοι των Ελλήνων, διακηρύσσουμε, πιστοί στην αλήθεια και την ιστορία. Δυστυχώς, τα ανωτέρω αμφισβητούνται περιέργως με δάχκτυλο ξενοκίνητων παραγόντων, των συγχρόνων αποδομητών της πίστεως και της πατρίδος. Ας μείνουν λοιπόν στο περιθώριο, γνωρίζοντες ότι η ιστορία διαχρονικά είναι αμείλικτη. Η αλήθεια είναι δυσκολοαπόκτητος καρπός.
Η ιερή εικόνα του μεγάλου αυτού Ρωμιού θα παραμείνει δια παντός εδώ στην Αγία Λαύρα, προς αγιασμό, των ενθάδε ασκουμένων πατέρων, θα είναι δε μαζί με τον ανδριάντα του Π. Πατρών Γερμανού, ο θείος Γρηγόριος και ο ανηψιός του Γερμανός, δύο Δημητσανίτες Ιεράρχες, δύο συνεργάτες για την εν Χριστώ ελευθερία, δύο θρησκευτικές οντότητες, δύο πανανθρώπινες μορφές του σύγχρονου Ελληνισμού. Αποτελούν μαζί σύμβολο δίδυμο για το γένος. Το εικονιζόμενο πρόσωπο, ο Πατριάρχης μας, θα βροντοφωνάζει μαζί με τον Βαλαωρίτη, σ’ εμάς τους επιλήσμονες νεοέλληνες: «Χτυπάτε, πολεμάρχα! Μη λησμονείτε το σχοινί, παιδιά, του Πατριάρχη!».
Μας έρχεται στη σκέψη αυτό, που διαλαλούσε ο οσιομάρτυς λευίτης Νικόλαος Πέττας: «Και να μας αφανίσουν τους Ρωμιούς και μία μπουκιά να μας αφήσουν, αυτή η μαγιά είναι ικανή να ξαναδημιουργήσει, το αθάνατο ρωμαίικο γένος». Αυτό το σχέδιο, ως φαίνεται, βρίσκεται σε εξέλιξη από εξωγενής παράγοντες, που βοηθούνται από νενέκους, επί των ημερών μας.
Ο Πατριάρχης Γρηγόριος, μαζί με τον κατά σάρκα ανεψιό του Γερμανό, το μεθοδικό, τον οργανωτικό, τον ενοραματικό αρχιερέα της ελευθερίας, επιβεβαιουμένου τούτου με την επιγραφή του Βαλαωρίτη: «στου Γερμανού το μέτωπο, κρυφά γλυκοχαράζει του γένους το ξημέρωμα», οι εθνεγέρτες αυτοί της φυλής μας, όπως και ο Καλαβρυτινός άγιος Χριστοφόρος Παπουλάκος, συγγενής του Πατρών Γερμανού, θα μας δείχνουν τον δρόμο της κατά Θεό Ελευθερίας.
Σε αντίκρουση δε, των αποδομητών και διαστρεβλωτών της ιστορίας, θα αναφερθώ, σε κάποια παραδείγματα της διαχρονικής, παγκόσμιας αναγνώρισης της παλιγγενεσίας του 1821 και της Αγίας Λαύρας.
1) Ιούλιος Βερν «Το Αιγαίο στις φλόγες». Επάνω από τριακόσια έτη η πολιτική ζωή της Ελλάδος είχε σβήσει τελείως. Δεν περιγράφονται όσα υποφέρουν οι Έλληνες. Άλλά στα 1821 όλοι οι Έλληνες είχαν ορκισθεί Ελευθερία η Θάνατο και σήκωσαν την ιερή σημαία της Επαναστάσεως. Φαίνεται πως οι Έλληνες, πέραν από το άστατο έδαφος της χώρας τους, έχουν την φυσική και ψυχική ταραχή, που τους σπρώχνει στις μεγαλύτερες υπερβολές και στους μεγαλύτερους ηρωισμούς. Με τα φυσικά τους προτερήματα και το αδάμαστο θάρρος φιλοπατρίας και της αγάπης της λευτεριάς κατόρθωσαν να ελευθερώσουν την χώρα τους από την σκλαβιά, από την οποία τόσους αιώνες στέναζε.
2) Την 6η Ιουνίου 1821 η εφημερίδα «Συνταγματικός» της Γαλλίας, δημοσίευσε την Διακήρυξή του υπέρ της Ελευθερίας αγώνος, που ο Π. Πατρών Γερμανός συνέταξε ακριβώς εδώ, την 17η Μαρτίου 1821 και την οποία υπογράφουν οι παρευρευθέντες την ημέρα εκείνη εδώ, αρχιερείς και οπλαρχηγοί. Την διακήρυξη αυτήν επέδωσε οκτώ ημέρες αργότερα, ήτοι την 25η Μαρτίου 1821 (Η μία τον κρίνον δέχεται δάφνης, στεφάνι η άλλη), στους πρεσβευτάς των μεγάλων δυνάμεων, εκφράζοντας επισήμως την θέληση του Γένους για ελευθερία. Την διακήρυξη, το αδιάψευστο αυτό στοιχείο, έφερε εις φως η έγκριτη εφημερίδα του Θάνου Τσαπάρα προ σαράντα ετών. Ως Πρόεδρος του Συλλόγου, ως Καλαβρυτινός και ως Έλληνας, θερμά τον ευχαριστούμε.
3). Το 1838 ο Βασιλεύς των Ελλήνων Όθωνας, με την σύμφωνη γνώμη απάντων των πρωταγωνιστών της Εθνικοαπελευθερωτικής και Θρησκευτικής μας επαναστάσεως, την καθιέρωσε ως πράγματι ήτο, επίσημη ημερομηνία ενάρξεως του Αγώνα, ως τούτο είχε συμβεί αντιστοίχως με την Αμερικανική Επανάσταση της 4ης Ιουλίου 1776 και την Γαλλική Επανάσταση της 14ης Ιουλίου του 1789.
4) Ο τέως Πρόεδρος των Η.Π.Α. Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε κατά την επίσκεψή του το φθινόπωρο του 2016, στην πατρίδα μας: «Ένας Έλληνας Επίσκοπος, στην κορυφή ενός βουνού σήκωσε την σημαία της ανεξαρτησίας (εννοούσε Π.Π. Γερμανό και Άγια Λαύρα) και έγινε αιτία οι λαοί από την Αμερική έως την Αφρική και την Ασία να αποτινάξουν τον ζυγό της Αποικιοκρατίας». Άρα η Αγία Λαύρα είναι η μητέρα, η μήτρα και η αρχή της ελευθερίας όλων των λαών του κόσμου, κατά τα λεχθέντα του Πλανητάρχη, με τα οποία φυσικά η συλλογική και προσωπική μας ταπεινότης συμφωνεί.
5) Την 19η Φεβρουαρίου 2011, ομού με τον καθηγούμενο της Ιεράς μας Μονής, τον αρχιμ. Ευσέβιο, προβήκαμε σε αναδίφηση του κώδικα της Μονής των ετών 1700 έως 1900 και ανεύρομεν ότι: «Την 22α Μαρτίου, επανελθών ο Ιεράρχης Γερμανός στην Ιερά Μονή, μετά την απελευθέρωση της πόλεως των Καλαβρύτων, που έγινε την προηγουμένην την 21ην, τέλεσεν και νέαν δοξολογίαν, για την επιτυχίαν του αγώνος (δεύτερη)». Το σημαντικό αυτό στοιχείο, άγνωστο μέχρι τότε, πρέπει να αξιοποιηθεί για χάρη της ιστορικής αληθείας. Αυτό το στοιχείο είναι τόσο σημαντικό για την προσφορά της Αγίας Λαύρας και του Π. Πατρών Γερμανού στην εθνεγερσία, που θα αποτελέσει αναμφισβήτητη ιστορική πηγή και θα αποστομώσει τους αποδομητές. Με την συνεργασία του τότε Α' αντιπροέδρου του συλλόγου μας κ. Δημητρίου Σταθακόπουλου, δικηγόρου, διδάκτορος Κοινωνιολογίας και Οθωμανολόγου, αντικρούσαμε άμεσα την ανεπιτυχή εκπομπή ραδιοφωνικού σταθμού των Αθηνών, για τα γεγονότα του 1821 και την επιχειρηθείσα αποδόμηση των τότε ηρώων και κοσμοϊστορικών γεγονότων. Σημειώνουμε ότι σε συνεργασία με τον κ. Σταθακόπουλο εκδόθηκε άμεσα ένας τόμος συγγράμματος 230 σελίδων, με τίτλο: «1821. Τα Ημαρτημένα», που αποκαθιστούν την ιστορική αλήθεια. Τα Ημαρτημένα με εμπνευστή και συγγραφέα τον κ. Σταθακόπουλο κυκλοφορούν διεθνώς από τις εκδόσεις Νέα Υόρκη.
6) Το 2016 ο Σύλλογός μας, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Λαζουρά και όλο το δημοτικό συμβούλιο, επανέφερε την κεντρική οδό των Καλαβρύτων, στο όνομα του Γερμανού, που αστόχως περιέργως και ουχί νοημόνως, είχε αντικατασταθεί κατά την δεκαετία του 1980. Ἔτσι αποκατεστάθη η ορθοφροσύνη και απεφεύχθη η παγκόσμια χλεύη. Τι θα λέγαμε, αν ο Ομπάμα ερχόταν στα Καλάβρυτα την ημέρα της 21ης Μαρτίου, ημέρα απελευθερώσεως των Καλαβρύτων και δεν υπήρχε τίποτε προς τιμήν του Ιεράρχου; Κύριε Δήμαρχε, σας συγχαίρω και αύθις και ευχαριστώ εσάς και όλο το δημοτικό συμβούλιο, που μου επιτρέψατε την 7ην Μαρτίου 2014, να ομιλήσω για το θέμα αυτό, στην ειδική προς τούτο, συνεδρίαση του δημοτικού σας συμβουλίου.
7) Την 19η Φεβρουαρίου 2017, ο Γενικός Αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, πρωτοπρ. Χρήστος Τσάκαλος, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Αμβροσίου και όλης της εκκλησιαστικής κοινότητος της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθους κόσμου, κατά την βράβευση του Συλλόγου μας και την απονομή αντιδώρου ευχαριστιών, στο Πνευματικό Κέντρο Αιγίου «Ο Λόγος», δήλωσε μεταξύ των άλλων: «Είμαστε υπερήφανοι διότι ένα κομμάτι της Μητροπόλεώς μας, προβάλλει και αναδεικνύει την τοπική και όχι μόνον ιστορία μας. Προασπίζεται και υπερασπίζεται τις ιστορικές αλήθειες, κάτι που είναι απαραίτητο στις ημέρες μας, που όλα αμφισβητούνται και απαξιώνονται. Ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς «Η Αγία Λαύρα», δραστηριοποιείται με κίνητρα την αμετακίνητη πίστη στα ιερά και όσια, την αγάπη στην πατρίδα και το χρέος προς τους συνανθρώπους με πολλούς τρόπους και μέσα για μία εκ των ελαχίστων σε ολόκληρη την επικράτεια συλλογική προσπάθεια με προασπιστικό κυρίως χαρακτήρα, ενάντια σε όλες εκείνες τις κινήσεις, που λυμαίνονται την γνησιότητα της πίστεώς μας και την αυθεντικότητα της μακραίωνης και ένδοξης ιστορίας μας…».
Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κύριος Αμβρόσιος, μεταξύ των άλλων, μας χαρακτήρισε φύλακες Θερμοπυλών για την πατρίδα, την πίστη και την ελευθερία... Θέλω να τον ευχαριστήσω ως πνευματικό πατέρα της περιοχή μας, ο οποίος είναι και συνοδοιπόρος στα έργα, που επιτελέσαμε και με την μοναστική αδελφότητα της Αγίας Λαύρας, ως και δια την τιμήν του αντιδώρου ευχαριστιών, που μας παρέσχε, το Φεβρουάριο του 2017 στο Αίγιο.
Σήμερα εξαιρέτως ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως (Αφρικής) του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που μας τιμά με την παρουσία του. Οι συνεχείς αρχιερατικές του ευχές είναι τιμή και ευλογία για εμάς και ζητούμε την κατανόησή του και τυχόν παραλείψεις μας. Είναι σημαντικό που αποδεχθήκατε Σεβασμιότατε την πρόσκληση του Συλλόγου μας και προΐστασθε του ενδέκατου μνημοσύνου για τον Εθνοπρεπή Δεσπότη της Ελευθερίας Γερμανό. Κατανοούμε και υποκλινόμασθε στο ότι, λίγο ενωρίτερα, κατά την διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης, Σεβασμιώτατε, δακρύσετε επί της ωραίας Πύλης, αναλογιζόμενος, ότι ήσασται στο ίδιο ακριβώς σημείο, όπου ο Γερμανός μετά την δοξολογία όρκισε τους αγωνιστές της Εθνεγερσίας. Όλοι οι συμμετέχοντες εδώ συγκινηθήκαμε βαθύτατα. Ευχαριστούμε τους κληρικούς που έλαβαν μέρος, και ιδιαίτερα τους πατέρες του Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας των Καλαβρύτων, τον πρωτοπρ. Κωνσταντίνο Μητρόπουλο μετά του διακόνου Χρήστου Μπίρμπα.
Ευχαριστούμε και τον Καλαβρυτινό Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, για την συνεχή στήριξη του Συλλόγου μας. Ωσαύτως τον καθηγούμενο πατέρα Ευσέβιο και όλη την αδελφότητα της Μονής, για την άριστη συνεργασία, που έχουμε και την συνεχή στήριξη στον δύσκολο, αλλά άδολο αγώνα, που κάνουμε.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον Μητροπολίτη Προικονήσου κ. Ιωσήφ του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, τον της Κυρηνείας Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο της Εκκλησίας της Κύπρου, τον Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ της Εκκλησίας της Αλβανίας και άλλους, που τίμησαν και προσέφεραν φόρο τιμής στο ανδριάντα του Γερμανού στο Πειραιά. Αλλά συλλογικά και προσωπικά, αισθάνομαι, θεία χάρη και ευδοκία Θεού, που, όταν προσέφερα την εικόνα του θεοφόρου Χριστοφόρου Παπουλάκου, ο Σεβασμιότατος κ. Αμβρόσιος, έκλινε γόνυ και ευλαβώς προσκύνησε τον Άγιο. Δηλώσαμε αμέσως παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων και της εκκλησιαστικής κοινότητος στο Αίγιο, ότι είμεθα στο πλευρό του για την επίσημη αγιοκατάταξη του συγχρόνου Αγίου των Καλαβρύτων, του στύλου και αυτού της Ορθοδοξίας. Και τι σύμπτωση! Εορτάζει την 18 Ιανουαρίου μαζί με τον άλλον στύλο της πίστεώς μας τον Μέγα Αθανάσιο.
Τελειώνοντας δύο λόγια για τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας, το 2016 και 2017:
α) Προσφορά αντιγράφου σε μουσαμά του σκηνώματος του αγίου Γερασίμου Νοταρά, στην ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος Νέου Βουτσά Αττικής, ως και εικόνος του αγίου επισκόπου Σοφιανού (επίκαιρου σήμερα) στην ίδια Μονή.
β) Προσφορά ιερών σκευών στην Ιερά Μητρόπολη Ηλιουπόλεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
γ) Προσφορά ιερών σκευών σε Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, εις μνήμην των Δημητρίου και Μαρίας Γιαννακοπούλου, ιδρυτών του Εθνικοθρησκευτικού Γιαννακοπουλείου Ιδρύματος Πειραιώς.
δ) Προσφορά περίτεχνης εικόνος, της επονομαζομένης «Παναγίας Αρμπουνιώτισσας», στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αρμπούνων Καλαβρύτων, ως και προσφορά πλήρης σετ με ιερά σκεύη.
ε) Τέλεση μνημοσύνου, στο Πασαλιμάνι του Πειραιώς, στον Ανδριάντα του Π. Πατρών Γερμανού, από τον πανιερώτατο της κατεχομένης Κυρηνείας της Κύπρου κ. Χρυσόστομο (Δεκέμβριος 2016).
στ) Ανακήρυξη του αγίου Γερασίμου, του αδαπανήτου αυτού θησαυρού της Κεφαλληνίας, ως Προστάτου και Οδηγού του Συλλόγου μας (Ιανουάριος 2017).
ζ) Αντικρούσαμε με επιχειρήματα και με ζέση ψυχής την απόπειρα του Υπουργείου Παιδείας, να κατάργηση το μάθημα των Θρησκευτικών από τα Σχολεία.
η) Διαμαρτυρηθήκαμε για την απόφαση των κυβερνητικών οργάνων, που χαρακτήρισαν τον Δήμο μας (Καλαβρύτων), ως μη ορεινό. Η αντίδραση της Δημοτικής αρχής ήτο άμεση και εμπεριστατωμένη.
θ) Την 14η Απριλίου 2017 (το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής), προσφέραμε την εικόνα του εκ Στεμνίτσης οσίου Λεοντίου, που φέρει ένθετα τρία προσωπικά του αντικείμενο, στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Στεμνίτσης. Στην συνέχεια προσκυνήσαμε τον Επιτάφιο στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Βλαχέρνας, όπου είχε δράσει κυρίως ο άγιος Λεόντιος. Η προσφορά αυτή συνέπεσε και με ένα εξαιρετικό γεγονός, που εμείς το θεωρούμε θαύμα. Όταν κατά την επιστροφή μας στο χωριό Δάρα Μαντινείας, επί της 111 Ε.Ο., το προπορευόμενο όχημα, εξέκλινε της οδού και ανετράπη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βγει εκτός του οδοστρώματος, σε κατηφορικό έδαφος, να γυρίσει ανάποδα και να βγάζει καπνούς. Τότε μαζί με τον πατέρα Νεκτάριο, αφού το είδαμε τυχαίως, αμέσως τρέξαμε και προσπαθούσαμε να ανοίξουμε τις πόρτες. Εις μάτην όμως! Οι αναθυμιάσεις έμπαιναν στην καμπίνα των επιβατών. Σβήσαμε την εστία του αναδυόμενου καπνού με την βοήθεια του συμμαθητού μου Χαραλάμπους Σιάττου, που σταμάτησε και αυτός μετά από εμάς. Επίσης προσέτρεξε σε βοήθεια και η συμμαθήτριά μου Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου (συμπτώσεις!). Με πέτρες προσπαθούσαμε να σπάσουμε τις πόρτες και να ανοίξουμε κάποια για τον απεγκλωβισμό των επιβατών. Και πάλι εις μάτην! Τότε ο π. Νεκτάριος έβγαλε τον Τίμιο Σταυρό των οσιομαρτύρων γονέων του, τον τοποθέτησε επί του αυτοκινήτου, προσευχόμενος μεγαλοφώνως στον Θεό. Και τότε η μπροστινή δεξιά πόρτα, την οποία κρατούσα ανοίγει αιφνιδίως και έτσι απεγκλωβίσθηκαν πέντε άνθρωποι. Ο επιτάφιος του Ιησού Χριστού που τιμούσαμε την ημερά αυτή, ο άγιος Αθανάσιος, ο όσιος Λεόντιος, ο άγιος Γεώργιος, ο άγιος Γεράσιμος, αλλά και με την πρεσβεία του αξιοφόρου οσιομαρτυρικού ζεύγους, Νικολάου και Ανθής Πέττα, στους οποίους ανήκε ο ιερός σταυρός, όλες μαζί αυτές οι πνευματικές δυνάμεις έδειξαν την θαυματουργή παρουσία τους, σώζοντας δια ημών των αμαρτωλών, πέντε ανθρώπους. Καταγράφεται ότι η προσφορά της σπάνιας εικόνας του οσίου Λεοντίου στην Στεμνίτσα έγιναν με την εμπνευσμένη καθοδήγηση και δαπάνες του αντιπροέδρου του συλλόγου κ. Νεκταρίου Πέττα.
Τι σχεδιάζουμε για το μέλλον; Την ανέγερση δύο ανδριάντων, ακόμη του Π. Πατρών Γερμανού Γ΄. Ένα στην Κλειτορία Καλαβρύτων. που στις 8 Μαρτίου 1821 είπε το πρώτο επίσημο «Όχι» στους Τούρκους. Τον δεύτερο στη Μονή της Παναγίας Κατακεκρυμένης του Άργους, που εκάρη μοναχός και έλαβε το πρώτο βαθμό της ιεροσύνης. Βέβαια, όταν τα οικονομικά μας το επιτρέψουν. Επίσης θα κατασκευάσουμε έναν ανδριάντα του οσιωθέντος Χριστοφόρου του Παπουλάκου στο χωριό του Άρμπουνα Καλαβρύτων.
Σας ευχαριστώ όλους μαζί και τον κάθε ένα χωριστά, για την εδώ παρουσία σας και προσευχή μας. Μετά τον Σεβασμιώτατο κ. Θεόδωρο και τον κ. Δήμαρχο, ευχαριστούμε για την φιλοξενία της Λαυρώτικη μοναστική αδελφότητα και εξαιρέτως τον επικεφαλής αυτής αρχιμ. Ευσέβιο, ο οποίος ανεφέρθη πριν από εμένα, στους αγωνιστές του 1821, στην προσφορά της Αγίας Λαύρας, στον μεγάλο ξεσηκωμό, στον Π. Πατρών Γερμανό Γ΄, που ήταν μυημένος, όπως και ο άγιος Γρηγόριος Ε΄, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, στην Φιλική Εταιρεία. Τέλος, ανεφέρθη στην πλούσια και πολυποίκιλη ενθικοθρησκευτική προσφορά του Συλλόγου μας.
Ευχαριστώ τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μας για την διαχρονική και τιμητική στήριξη. Αναλυτικά αναφέρω τους π. Νεκτάριο Πεττα, τον κ. Κωνσταντίνο Κατσιαρη, τον κ. Γεώργιο Σπηλιόπουλο, την κ. Σταυρούλα Χαμακιώτου, την κ. Μαρία Οικονόμου, τον κ. Κωνσταντίνο Παναγιωτακόπουλο και τον κ. Κωνσταντίνο Χρονόπουλο. Επίσης τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, και ιδιαίτερα την πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος Ηλιουπόλεως της Αττικής κ. Ευγγελία Συνοδινού. Επίσης μαζί με τον Δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Νικόλαο Μαγκαφά. Την πρόεδρο του Παγκαλαβρυτινού συλλόγου Πάτρας κ. Αικατερίνα Ασημακοπούλου και την Γενική Γραμματέα του Συλλόγου κ. Γεωργία Κακιού. Και φυσικά ευχαριστώ τον επίτιμο πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Γεώργιο Κοσμά και τον κ. Χαρίλαος Ερμείδη, πρόεδρο Συλλόγου Πολυτέκνων Καλαβρύτων. Επίσης το στρατηγό κ. Γεώργιο Παπαδημητρόπουλο, τους εκπροσώπους των ομογενών της Νέας Υόρκης και του Σικάγου.
Ευχαριστούμε τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που προβάλλουν την σημερινή μας εκδήλωση, και γενικότερα τις Ελληνορθόδοξες δραστηριότητές μας, όπως τις εφημερίδες Φωνή των Καλαβρύτων, Τύπος της Αιγιάλειας, Γορτυνία, Κοινωνική του Πειραιώς, Φωνή των Πειραιωτών και Χριστιανική, καθώς και τον δημοσιογράφο - συγγραφέα κ. Άγγελο Σακκέτο. Τις ηλεκτρονικές ειδήσεις, τα Καλάβρυτα NEWS, τα Καλάβρυτα PRESS, τα Καλάβρυτα NET. Επίσης τις ιστοσελίδες: Πεμπτουσία και Αυλή Γεθσημανή. Τέλος, ευχαριστώ τον ιστότοπο «Ορθοδοξία INFO», που χαρακτηρίζει την σημερινή μας εκδήλωση ως «Επετειακή εορτή μνήμης του Μητροπολίτου Π.Π. Γερμανού». Ως γνωστόν, τα Μ.Μ.Ε καταγράφουν ανάγλυφα το λαϊκό αίσθημα, που νιώθει τον Γερμανό ως ένα άγιο πρόσωπο, που εορτάζει την ημέρα της κοιμήσεώς του, και εμείς το εφαρμόσαμε στην πράξη. Είμαστε βέβαιοι ότι η Ιερά Μονή θα συνεχίσει το μνημόσυνο, που πριν ένδεκα έτη καθιερώσαμε και έκτοτε τελείται συνεχώς στους αιώνες των αιώνων.
Ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια και τις ευχές τους αξιότιμους κυρίους και τις κυρίες από τον χώρό της πολιτικής, όπως τον κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, την κ. Φάνη Πετραλιά, τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, από την Αχαΐα τον κ. Αθανάσιο Νταβλούρο, από Πειραιά τον κ. Κώστα Κατσαφάδο, από Αχαΐα τον κ. Νίκο Νικολόπουλο, από τον Πειραιά τον κ. Ιωάννη Τραγάκη, από Αθήνα την κ. Ντόρα Σιούτου-Πετραλιά, από Αττική την κ. Βάσω Κόλλια, από Αχαΐα τον κ. Γιώργο Ντάτσικα.
Εξερχόμενοι θα αποδώσουμε τιμή στον ανδριάντα του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Γερμανού και θα τον δαφνοστολίσουμε. Αυτή την φορά θα κατάθεσει στεφάνι ο Μητροπολίτης, ο Δήμαρχος, ο Ερυθρός Σταυρός και ο Σύλλογός μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το δάφνινο στεφάνι, που θα κατάθεσει ο Σεβασμιώτατος Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος είναι σταλμένο από το Διονυσιάτικο Κελλίο της Παναγίας του Ευαγγελισμού, της περιοχής Καψάλας του Αγίου Όρους, μία κίνηση, που υποδηλώνει ότι και η Αθωνική Πολιτεία υποκλίνεται στον Ενθεγέρτη Πατρών Γερμανό Γ΄. Εκ μέρους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ηλιουπόλεως θα καταθέσει η κ. Ευγενία Συνοδινού, και από κοινού τα Δ.Σ. του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς και Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας, ως αδελφά σωμάτια.
Σας ευχαριστώ όλους και σας καλώ να αποδώσουμε ψάλλοντας το: «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» και το απολυτίκιο του αγίου Γρηγορίου του Ε .
Υ.Σ. Μετά τις επετειακές εκδηλώσεις εις μνήμην του κυρού Γερμανού, οι Λαυριώτες πατέρες, μας περιμένουν για το καθιερωμένο κέρασμα και την ξενάγηση στην Μονή τους, και γι’ αυτό ακόμη μία φορά τους ευχαριστούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου