Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Πληθαίνουν οι άμισθοι ιερείς!

 ιερείς
Σε ηλικία 58χρονών, ο πατέρας πλέον Αθηνόδωρος Κατσαμάτσας χειροτονήθηκε διάκονος και μία ημέρα αργότερα πρεσβύτερος, πραγματοποιώντας ένα όνειρο που είχε από μικρό παιδί.
Η απόφασή του αυτή δεν ήταν ξαφνική, ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι, όπως και μέλη της οικογένειάς του, που εξεπλάγησαν όταν πληροφορήθηκαν από τον ίδιο ότι θέλει να γίνει ιερέας και να βοηθήσει όπως μπορεί τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Χωρίς να δηλώνει άγιος, καθώς έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του όπως όλοι οι άνθρωποι, αλλά έχοντας πάντα τη θέληση να προσφέρει τα χρόνια που του απέμειναν στην υπηρεσία του Θεού και του ανθρώπου, ο Αθηνόδωρος Κατσαμάτσας λίγο πριν την εκπνοή τού 2013 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Την πρώτη του λειτουργία την έκανε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Κάτω Χάλικα.
Συγκεκριμένη εκκλησία όπου θα υπηρετεί, δεν υπάρχει και σύμφωνα με τη Μητρόπολη Μυτιλήνης, θα είναι αναπληρωματικός σε εκκλησίες όπου παρατηρούνται κενά.
Όπως λέει ο ίδιος, αυτό που θέλει να κάνει από δω και πέρα, είναι να προσπαθήσει να γιατρέψει με όποιον τρόπο μπορεί τον ανθρώπινο πόνο και να σταθεί δίπλα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Να σημειώσουμε ότι ο π. Αθηνόδωρος θα υπηρετεί αμισθί την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης.
Διάκος και μετά παπάς!
Στις 27 Δεκεμβρίου ο Αθηνόδωρος Κατσαμάτσας χειροτονήθηκε διάκονος στην Ιερά Μονή Υψηλού και την 28η Δεκεμβρίου, πρεσβύτερος στη Μονή Πυθαρίου, κάνοντας πράξη με αυτό τον τρόπο ένα όνειρο ζωής.
Από τα πρώτα κιόλας παιδικά του χρόνια, βρισκόταν πολύ κοντά με ανθρώπους της Εκκλησίας και λίγο αργότερα, όταν ήταν έφηβος, βρέθηκε οικότροφος στην Ιερά Μονή Λειμώνος, όπου φιλοξενούνταν για να μπορεί να παρακολουθεί μαθήματα στο Γυμνάσιο Καλλονής.
Τότε ήταν που ήρθε ακόμη πιο κοντά στην Εκκλησία. Ακολούθησαν οι σπουδές και λίγα χρόνια αργότερα διορίστηκε διοικητικός υπάλληλος στο ΙΚΑ Μυτιλήνης, απ’ όπου μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας πήρε σύνταξη. Λίγο αργότερα, ικανοποιήθηκε το αίτημα που είχε κάνει προς το δεσπότη Μυτιλήνης.
«Δε θέλω αυτά τα χρόνια που μου μένουν, να τα περνάω στα καφενεία, πίνοντας καφέ και διαβάζοντας εφημερίδα όπως όλοι οι συνταξιούχοι. Θέλω να προσφέρω στο Θεό και στον άνθρωπο», φέρεται ότι του είπε…
Η είδηση…
Οι κόρες του Χριστίνα και Ευτέρπη «σοκαρίστηκαν» στο άκουσμα αυτής της απόφασης, δε συνέβη όμως το ίδιο με τη σύζυγό του, Γεωργία, η οποία γνώριζε από τα πρώτα χρόνια γνωριμίας τους αυτή του την επιθυμία. Όσο σπάνιο και δύσκολο κι αν είναι, όπως είπαν αρκετοί γνωστοί του, ένας άνθρωπος σε αυτή την ηλικία να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο, ο ίδιος λέει ότι δεν είναι κάτι σημαντικό να αφιερώσεις τη ζωή σου στο Θεό σε αυτή την ηλικία, δεδομένου ότι υπάρχουν άνθρωποι πολύ νεώτεροι που αφιερώνουν στο Θεό ολόκληρη τη ζωή τους.
Τα συναισθήματα που ένιωσε κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του, δεν περιγράφονται, όπως δεν περιγράφονται και τα συναισθήματα που νιώθει κάθε φορά κατά τη διάρκεια τέλεσης της Θείας Λειτουργίας. Αυτό που τόνισε προς όσους συζήτησαν μαζί του, είναι ότι θέλει τώρα και για το υπόλοιπο της ζωής του, να υπηρετήσει από τη θέση που είναι, το Θεό και τον άνθρωπο.
Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ιάκωβος Καραμούζης, τόνισε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που είχε πόθο και ζήλο να ακολουθήσει το δρόμο του Θεού. Παράλληλα προσέθεσε: «Υπήρχε ο πόθος και η θέληση από την πλευρά του και εφόσον υπήρχαν αυτά τα στοιχεία και με τη χάρη του Θεού, έγινε πρεσβύτερος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου