Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Αφορμές για σχίσματα και η προστασία του Αγίου Όρους

Το ημερολόγιο είναι μία από τις αφορμές, με την οποία κάποιοι αποσχίστηκαν από την Εκκλησία, συγκεντρώνοντας οπαδούς, βαπτίζοντας ως «αγώνα πίστεως» την βίαιη συμπεριφορά προς τους υπολοίπους.
Ο χρόνος είναι δημιούργημα του Θεού. Ο τρόπος μέτρησης τού χρόνου είναι εργαλείο, που κατασκεύασε και βελτιώνει συνεχώς ο άνθρωπος. Κάποιοι ανύψωσαν τον τρόπο μέτρησης του χρόνου σε δόγμα, καταλήγοντας σε ένα είδος ειδωλολατρίας. Κατά τα άλλα... «αγωνίζονται για την ακρίβεια της πίστεως».


Ομάδα παλιοημερολογιτών εισήλθε στο Άγιο Όρος και κατέλαβε διά της βίας το κεντρικό κτήριο της Μονής Εσφιγμένου. Υπάρχουν στην Ιερά Κοινότητα επώνυμες καταγγελίες των παλαιών πατέρων, για τον ξυλοδαρμό και την βία, που τους ασκήθηκε από την εν λόγω ομάδα, για να παραιτηθούν από την θέση του προϊσταμένου.

Τα μέλη της ομάδας αυτής είναι ελεύθερα να πιστεύουν ό,τι θέλουν και να αποκαλούν τους εαυτούς τους ως δήθεν «γνήσιους» χριστιανούς.
Δικαίωμά τους είναι και να κτίσουν μοναστήρι και να διαμένουν εκτός Αγίου Όρους, όπως όλες οι υπόλοιπες ομάδες των παλιοημερολογιτών-ΓΟΧ («γνήσιοι ορθόδοξοι χριστιανοί»), σε παράταξη των οποίων και ανήκουν.

ΟΜΩΣ, δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα παρανόμως και με την βία να καταλαμβάνουν ιερούς ναούς και μοναστήρια που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία υπάγεται όλο το Άγιο Όρος. Σ'  αυτήν την Εκκλησία, της οποίας μέλος είναι η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και από το σώμα της οποίας οι παλιοημερολογίτες αποσχίσθηκαν από μόνοι τους.
Επίσης, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να καταδικάζουν σε καταστροφή και λεηλασία την αρχιτεκτονική και κειμηλιακή παρακαταθήκη της Ιεράς Μονής, η οποία δεν είναι προσωπική, αλλά αποτελεί εθνική και πολιτισμική κληρονομιά.

Το ελληνικό κράτος έχει την ευθύνη της διαφύλαξης και προστασίας του Αγίου Όρους από την στιγμή της απελευθέρωσής του τον προηγούμενο αιώνα. Αν το ελληνικό κράτος κωλυσιεργεί και αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες του, δίνει αφορμές σε διαφόρους άλλους «προστάτες» που καραδοκούν, θέτοντας σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα.

Όλοι, λοιπόν, εμείς - οι αγιορείτες και ο πιστός λαός - ΚΑΛΟΥΜΕ το ελληνικό κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να διαφυλάξει το Άγιο Όρος, απαλλάσσοντας τον εαυτό του από παλαιές αγκυλώσεις και μικροπολιτικά συμφέροντα.

Καλό Τριώδιο και Καλή Σαρακοστή!

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους 

Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Μονή Εσφιγμένου, Άγιον Όρος, Τ.Κ. 630 86

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου