Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

«Αι γενεαί πάσαι μακαρίζομέν Σε την μόνην Θεοτόκον»

Αποτέλεσμα εικόνας για Παναγία
Όλες οι γενιές των ανθρώπων μακαρίζουν την Παναγία, γιατί έγινε η αιτία της σωτηρίας. Έφερε στα σπλάγχνα Της τον Υιό και Λόγο του Θεού. Έγινε η Μητέρα του Χριστού και η μητέρα όλων των ανθρώπων. Έγινε το Δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα.
«Νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν Σοι Παρθένε άχραντε» Όντως ανετράπησαν οι όροι της φύσεως στο πρόσωπο τής Παναγιάς μας. Η παρθενία της έμεινε αδιάφθορος κατά την κυοφορία και μετά την γέννηση του Χριστού! Η Κοίμησή Της δεν είναι θρήνος, αλλά πανηγύρι! Η Κοίμησή Της είναι η χαρά Της, γιατί θα μεταβεί διά του θανάτου εις την ζωή, κοντά στον Υιό και Θεό Της.



Αυτήν την χαρά της Θεοτόκου πανηγυρίζουμε όλοι, γιατί μας κάλεσε η Ίδια σ' αυτήν την χαρά Της. Δεν θέλει να μας αφήσει αμέτοχους, γι' αυτό μας φωνάζει πάλι η Ίδια, όπως τότε τους αποστόλους...«Απόστολοι εκ περάτων συναθροισθέντες ενθάδε». Κοντά Της, μαζεμένοι όλοι εμείς, θα γευθούμε της αληθινής Χαράς, που διαλύει τον θρήνο, γιατί μας αξιώνει να αντικρίσουμε τον Χριστό μας, που έρχεται να παραλάβει την ψυχή της Αγνής Μητέρας Του.


Όλη η κτίση υμνεί την Κυρία του ουρανού και της γης! Όλα χαίρονται και πανηγυρίζουν την Κοίμησή Της σήμερα.


Δεν γίνεται μέσα σ' αυτήν την χαρά να μένει αμέτοχο και το Άγιο Όρος, το Περιβόλι Της.Αν και προετοιμάζεται να Την εορτάσει ημερολογιακά λίγο αργότερα, δεν λείπει από την χαρά και την εορτή όλων των ανθρώπων, αλλά σαν αδέλφια χαίρεται μαζί τους.


Εύχεται όλο το Άγιο Όρος και την παρακαλεί να συνεχίσει πιο έντονα την μεσιτεία Της για όλον τον κόσμο, ιδιαιτέρως τώρα, αυτήν την περίοδο που ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη. Η σκέπη και η παρηγορία Της ας μας αγκαλιάσει όλους, ώστε να βρούμε την χαμένη γαλήνη της ψυχής μας και την χαρά μας, αυτήν την χαρά που μετατρέπει τον θάνατο σε ανάσταση!


(+)Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου