Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010

Επείγει η επαναλειτουργία της Χάλκης
By:ant1online

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης
δήλωσε πως η Χάλκη πρέπει να ανοίξει πριν
γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Πρέπει να πούμε ναι στα δίκαια αιτήματα
των πολιτών μας που έχουν διαφορετική πίστη», δήλωσε.Η υπόθεση της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη πρέπει να επιλυθεί προτού το θέμα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μιλώντας το Σάββατο σε εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Κανάλι 24.

Ο κ. Αρίντς, ερωτηθείς σχετικά με τη σχολή, είπε πως «στην Τουρκία υπάρχουν πολίτες με διαφορετική πίστη» και πρόσθεσε: «Εμείς ως κράτος πρέπει να απαντήσουμε στα αιτήματα αυτά. Πρέπει να πούμε ναι στα δίκαια αιτήματα των πολιτών μας που έχουν διαφορετική πίστη, προσεγγίζοντάς τα ως θεμελιώδη δικαιώματα. Διότι εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση μόνο των μουσουλμάνων. Εάν έχουν ελλείψεις ως προς το να μαθαίνουν και να ακολουθούν τη θρησκεία τους, εάν έχουν τέτοια αιτήματα, η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τα αιτήματα αυτά».
«Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή ως σχολή που θα εκπαιδεύει κληρικούς» είπε ο Αρίντς και τόνισε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να δώσουμε την άδεια αυτή. Αλλά, παρότι περιληπτικά είναι τόσο απλή η υπόθεση, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η απόφαση που έχει λάβει το παρελθόν το Συνταγματικό Δικαστήριο».
Ο Αρίντς είπε πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί, προτού τεθεί προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και συμπλήρωσε: «Κάνουμε κάποιες προετοιμασίες. Ίσως στο εσωτερικό να μας επικρίνουν. Κάποια κόμματα θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον μας, αλλά δεν έχει σημασία. Το σωστό είναι να δώσουμε στους δικαιούχους το δίκιο τους. Πρέπει να προσφέρουμε στους πολίτες μας αυτούς έναν μηχανισμό που θα καλύπτει εντός της Τουρκίας την ανάγκη κληρικών».
Το 1971 το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ακυρώσει άρθρα του τότε νόμου περί ιδιωτικών σχολών, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η λειτουργία των ιδιωτικών ανώτερων σχολών. Στη συνέχεια το τουρκικό Υπουργείο Παιδείας συμπεριέλαβε το παραπάνω τμήμα της Θεολογικής Σχολής στο πλαίσιο των σχολών αυτών και τερμάτισε τη λειτουργία του. Η δικαστική προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το Πατριαρχείο αμέσως μετά εναντίον της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα.
Όμως, δεν έχει πλέον ισχύ το νομικό πλαίσιο που είχε λάβει υπ’ όψιν του το Συνταγματικό Δικαστήριο το 1971, δηλαδή το Σύνταγμα, ο νόμος περί ιδιωτικών σχολών και το νομικό πλαίσιο των ανώτερων και ανώτατων σχολών. Το νέο νομικό πλαίσιο επιτρέπει τις ιδιωτικές ανώτερες σχολές. Επιπρόσθετα, πέρα από τη Συνθήκη της Λοζάνης που προβλέπει ελευθερία θρησκείας και εκπαίδευσης, το κύριο νομικό πλαίσιο είναι πλέον αυτό που σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει δηλώσει ότι, σε περίπτωση που δεν επαναλειτουργήσει η Σχολή μέχρι το 2011, θα προβεί σε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου