Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Καρυές, ο λόφος των αγίων

karues-o-lofos-ton-agion
Από τις εκδόσεις Σταμούλη στη σειρά ΑΘΩΣ, κυκλοφορεί σε νέα βελτιωμένη έκδοση το συγκλονιστικό βιβλίο της Βασιλικής Ράλλη «Καρυές, ο λόφος των αγίων». Πρόκειται για το χρονικό της αποκαλύψεως των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, οι οποίοι μαρτύρησαν μετά από άγρια βασανιστήρια από τους Οθωμανούς  λίγο μετά την άλωση, το 1463.
Κατά τις εμφανίσεις τους σε ενύπνια των κατοίκων ενός μικρού χωριού της Μυτιλήνης, οι άγιοι αποκάλυψαν τα ονόματά τους, τη ζωή τους και υπέδειξαν με ακρίβεια τα σημεία όπου βρισκόταν θαμμένα τα λείψανά τους. 
Οι πολλαπλές τους φανερώσεις  σε διαφορετικά κάθε φορά πρόσωπα, που καθένα με τη σειρά του είχε ζήσει τον πόνο της μικρασιατικής καταστροφής και της προσφυγιάς, αποκάλυπταν σταδιακά τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες της ζωής των νεομαρτύρων. Οι άγιοι επίσης υπέδειξαν που βρίσκονταν ιερά εικονίσματα καθώς και το αγίασμα του αρχαίου μοναστηριού, αλλά και επισφράγισαν την αγιότητά τους με επιτέλεση θαυματουργικών ιάσεων.
Η συγγραφέας του βιβλίου Βασιλική Ράλλη, υπήρξε σύζυγος του Άγγελου Ράλλη που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα του 1959 και υπήρξε μάρτυς στα περισσότερα από αυτά. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό με το πρώτο της βιβλίο «Πατρίδα Αξέχαστη. Μικρά Ασία» που θα επανακυκλοφορήσει στη σειρά ΑΘΩΣ. Το 1959, παντρεμένη πια με τον Άγγελο Ράλλη, πραγματοποίησε  με την άοκνη συμπαράστασή του, το τάμα της μητέρας της να χτίσει το εκκλησάκι των Γενεθλίων της Θεοτόκου σε χωράφι που τους είχε παραχωρηθεί από το Κράτος, στην τοποθεσία Καρυές. Ακριβώς στον λόφο εκείνο των Καρυών, όπου υπήρχε αρχαίο προσκύνημα της Παναγίας, κατά την εκσκαφή των θεμελίων του τάματος, αποκαλύφθηκαν τα ερείπια της παλαιάς Μονής όπου έδρασαν οι τρείς Άγιοι και οι άλλοι μάρτυρες της παρούσης διηγήσεως.

ekdoseis-athos
Συγγραφέας: Βασιλική Ράλλη
Χρον. έκδοσης: Φεβρουάριος 2014
Σχήμα: 14×21
ISBN:  9789604951413
Σελίδες:  340
Τιμή:  13
Κωδ. Βιβλίου: 2527

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου