Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!




Το ΕΛΛΑΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και χαρά παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ - οδοιπορικό σε ένα από τα ιστορικότερα Μοναστήρια της Πελοποννήσου και ολόκληρης της Ελλάδας: Την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας.

Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος ταξίδεψε μέχρι τις πανέμορφες πλαγιές της νότιαςΑρκαδίας, στην επαρχία Μαντινείας, όπου επισκέφθηκε το Μοναστήρι στο οποίο συνέβησαν ιστορικά γεγονότα γύρω από την Επανάσταση του 1821: Με τη βοήθεια και την παραστατική ξενάγηση της Γερόντισσας Βερονίκης και της μοναχής Αικατερίνης, ξαναζωντανεύουν οι μεγάλες στιγμές της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης που έλαβε χώρα εδώ, με την ονομασία «Πελοποννησιακή Γερουσία» και τη συμμετοχή σε αυτήν όλων των σημαντικών Προκρίτων, Οπλαρχηγών και Αρχιερέων του Μωριά.
Εδώ, πάρθηκαν οι πρώτες αποφάσεις για τον Εθνικό Ξεσηκωμό του Γένους και συγκροτήθηκε μία πρώτη «Βουλή των Ελλήνων», που αποτέλεσε το πρώτο επίσημο όργανο εξουσίας των υπόδουλων Ρωμηών.
Ταυτόχρονα, περιηγούμαστε στο άριστα διατηρημένο Κρυφό Σχολειό του Μοναστηριού και μέσα από σκοτεινές σήραγγες, κρυφά μονοπάτια και άγνωστες καταπακτές, ξαναζούμε την περιπετειώδη διαδρομή - που κάποιοι ανελλήνιστοι ελληνόφωνοι νεοραγιάδες έχουν το θράσος να αμφισβητούν - των μικρών μαθητών εκείνης της εποχής, που με χίλιους δυο κινδύνους και στερήσεις μάθαιναν «γράμματα σπουδάγματα του Θεού τα πράμματα» από τους διδασκάλους του Γένους, τους απλούς καλόγερους.
Πρόκειται για ένα προσκύνημα σε έναν κατανυκτικό τόπο Ορθόδοξης λατρείας, αλλά και ιστορικό τόπο μνήμης, τιμής και προσφοράς στο Γένος, που αξίζει την προσοχή και την επίσκεψη όλων μας...!

orthodoxy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου