Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Οι Μάγοι των Χριστουγέννων: Αστρολόγοι ή αστρονόμοι;

Του Αρχιμ. Θ.Ν. Σάββερη
Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος είναι ο μόνος που αφηγείται εις το Ευαγγέλιόν του το περιστατικό της αφίξεως των Μάγων εις την Βηθλεέμ, οδηγουμένων υπό λαμπρού αστέρος, δια να προσκυνήσουν τον γεννηθέντα Σωτήρα και να του προσφέρουν τα πλούσια δώρα τους.
Ένα ερώτημα που κατά καιρούς απασχολεί όσους ενδιατρίβουν εις την Γραφήν είναι: οι Μάγοι αυτοί υπήρξαν αστρολόγοι ή αστρονόμοι;
Είναι γνωστόν ότι υπάρχει τεραστία διαφορά μεταξύ των δυο αυτών όρων.
Αστρολόγοι είναι εκείνοι που εξάγουν αυθαίρετα συμπεράσματα από την θέση των άστρων και τα ζώδια και θεωρούν ότι τελικά τα ζώδια κατευθύνουν την ζωή των ανθρώπων. Πρόκειται περί απάτης, περί προσπάθειας παραπλανήσεως των αφελών που καταφεύγουν προς αυτούς. Δυστυχώς η αστρολογία,  δηλαδή η δήθεν μελέτη των κινήσεων των άστρων και η δήθεν επίδραση αυτών επί του ανθρώπου είναι μια καλοστημένη επιχείρηση που συνεχώς ανθίζει χάρη των αφελών που καταφεύγουν εις τα φώτα της.

Αντίθετα αστρονόμοι είναι εκείνοι που έχουν σπουδάσει την επιστήμη της αστρονομίας που πραγματικά μελετά τα άστρα. Οι αστρονόμοι ποτέ δεν κάνουν λόγο για μελλοντολογίες και πεπρωμένα του ανθρώπου. Είναι σοβαροί επιστήμονες και αντικείμενο τους είναι η διερεύνησης του σύμπαντος δια του τηλεσκοπίου.
Οι «Μάγοι» δια τους οποίους ομιλεί ο Ευαγγελιστής Ματθαίος είναι σοφοί μελετητές των άστρων, έτσι εξηγείται ο όρος Μάγος και που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με μαγείες και αστρολογικές απάτες. Οι «Μάγοι», λοιπόν, αυτοί ορμώντο από την Ανατολή (Περσία ή Αραβία) και εκ της χώρας και εκ της χώρας των ξεκίνησαν να γνωρίσουν και να προσκυνήσουν τον τεχθέντα Κύριον.
Συνεπώς ήσαν βέβαιοι ότι ο υπερμεγέθης αστήρ που έλαμψε στον ουρανό της πατρίδας των ήταν σημάδι του Θεού που εδήλωνε την γέννησιν Βασιλέως. Στην περίπτωση αυτή βασιλέως επουρανίου που θα εβασίλευε επι των ψυχών των ανθρώπων. Δεν ήσαν απατεώνες και τσαρλατάνοι επειδή τότε δεν θα επιχειρούσαν το μεγάλο αυτό εγχείρημα δηλαδή το μεγάλο και πολυδάπανο ταξίδι τους.
Το άστρο που αντίκρυσαν εις την Ανατολή ήσαν βέβαιοι ότι ο υπερμεγέθης αστήρ που έλαμψε στον ουρανό της πατρίδας των ήταν σημάδι του Θεού που εδήλωνε την γέννησιν βασιλέως.
Το άστρο που αντίκρυσαν εις την Ανατολή ήσαν βέβαιοι ότι προδήλωνε την γέννησιν βασιλέως επειδή ως σοφοί είχαν τις δυνατότητες της ερεύνης επ’ αυτού.
Δια να ερευνήσει κανείς κάτι χρειάζεται σοφία και σπουδή εις επιστήμη.
Αλήθεια οι διάφοροι αστρολόγοι που σήμερα κατακλύζουν τα τηλεοπτικά κανάλια ποια επιστήμη σπούδασαν και τι τίτλους σπουδών έχουν να επιδείξουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου