Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Δωρεά στο "Τάμα του Έθνους"

Το όνειρο του Ι. Αναγνωστόπουλου είναι η εκπλήρωση του "Τάματος του Έθνους", δηλαδή των Αγωνιστών του 1821, πως εάν απελευθερωθεί η Ελλάδα, να κτιστεί στην Αθήνα ένας ναός στο όνομα του Σωτήρος Χριστού, μεγαλόπρεπος όπως η Αγία Σοφία.
Για την ανέγερσή του συγκεντρώνονται μεν από εποχής Καποδίστρια χρήματα, αλλά το εγχείρημα δείχνει να "σκοντάφτει", έτσι ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του σωματείου "Οι φίλοι του Τάματος του Έθνους" αποφάσισε να δωρίσει όλη την περιουσία του για την επίτευξη του σκοπού. Μια περιουσία που αγγίζει μεν τα 15 εκατομμύρια ευρώ, αλλά που αποκτήθηκε με στερήσεις "έως αηδίας", όπως παραδέχεται ο ίδιος. Άλλωστε το timing δε θα μπορούσε να έιναι καλύτερο για εκείνον, αφού η Ελλαδική Εκκλησία "άναψε" το πράσινο φως.
Ο επιχειρηματίας προτείνει ο καθεδρικός ναός να ανεγερθεί εντός του Αττικού Άλσους. Σύμφων αμε πληροφορίες όμως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θέλει να κτιστεί στο Γουδί ή πίσω από το Νοσοκομείο Σωτηρία.
Να σημειωθεί πως το 1969 είχε συσταθεί ειδικό ταμείο για την εκπλήρωση του τάματος. Μετά την ανατροπή της Χούντας, ο τελικός απολογισμός του ταμείου ήταν 453.300.000 δραχμές. Από αυτά, τα 45,5 εκατομμύρια προέρχονταν από τον τακτικό προυπολογισμό και τα 180 εκατομμύρια από δωρεές και εισφορές. Στο ταμείο βρέθηκε μόνο το 10% όμως, καθώς τα υπόλοιπα χρήματα διατέθηκαν "υπέρ... πίστεως και πατρίδος".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ/enikos.gr /pisostapalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου